Bahan-bahan.
* 500 g udang hidup - bersihkan
* 1 cwn cili kering kisar
* 1 biji bawang besar*
* 3 ulas bawang putih*
* sedikit belacan*
* sedikit kunyit hidup*
* 1 batang serai - dititik
* minyak masak - untuk menumis
2 sb sos tomato
* 1 biji bawang besar - dihiris bulat
* 1 sb asam jawa + sedikit air = air asam
* garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Kisar halus bahan2 bertanda * dan campurkan dengan cili kering kisar.
- Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang besar yang di hiris bulat.
- Tumis sebentar sahaja, masukkan bahan2 yang dikisar dan serai hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa.
- Tambah sedikit air jika perlu.Masukkan udang dan kacau hingga sebati.(biasanya sambal udang sedap manis sikit...)
- Setelah rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment