My frens yg penah cuba buat kek ni kata sgt moist n sgt terasa kecoklatannya.. Kek ni kukus pun blh, bakar dlm oven pun boleh tapi ambe prefer kukus sbb my mum suka kek yg dikukus..
Bahan A: Dicairkan seketika dan ketepikan
1 cwn sebuk koko -lebih pun xpe
1 cwn air
1/2 cwn gula
Sedikit hersyey's syrup -perasa coklat(optional)
1 ketul butter - 250 gm
1 1/2 cwn gula
5 biji telur gred A
2 cwn tepung naik sendiri
1 sk ovellete
Esen vanila
Cara-cara:
- Pukul butter dgn gula hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan esen vanila dan ovellete.
- Masukkan tepung berselang seli dengan bahan A. Buat sehingga habis.
- Bakar/kukus selama 1 jam @ sehingga masak.
- Setelah masak, hiaskan dengan ganache sesuka hati anda.
Topping/Ganache
200 gm coklat masakan
sedikit butter
1/4 cwn air
3 sb serbuk koko.
- Cairkan semua bahan di atas api yg perlahan menggunakan kaedah double boiler hingga cair.
- Curahkan di atas permukaan kek dan hiasla sesuka hati ande ye...
No comments:
Post a Comment