Bahan-bahan:
- 300gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit
- 1 kilo daging dipotong kecil
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- Sedikt air asam jawa
- 3 sudu besar gula merah
- 3 sudu besar gula pasir
- garam secukup rasa
- 1 cwn santan pekat
- 2 cwn air-anggaran
- 2 batang serai
- 3 inci lengkuas
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 cwn cili kering kisar
- 1 sudu besar udang kering
- sedikit belacan
- Rebus daging hingga empuk dan toskan airnya.
- Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
- Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
- Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
- dikacau sekali-sekala.
- Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
- Kemudian masukkan daging yg di rebus tadi.
- Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala sehingga daging empuk dan sebati. Jangan risau sekiranya kuah kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
- Rasa dan tambah garam, gula dan masamnya jika perlu.
* Kak Yatie,ambe link after this..Skang ni tgh sibuk malware menyerang
3 comments:
Mak saya pun suka buat kuah kacang letak ayam.. sedap!!
xjupo cari daging.sapo kebas xtaulah.cinabeng!hehe..mentang2 la make lmbt..tp ku tau sapa yg kebasnya..2 JANTAN itu!!!
anon..
hahahhahah...xpo2,nnt buat lagi susuk slalu daging tu...
Post a Comment