Bahan-bahan:
Kacang soya
Gula secukupnya (refer cara2)
Daun pandan
air secukupnya (bergantung kpd kuantiti kacang soya - refer cara2)
- Basuh kacang soya dan direndam semalaman atau 7 - 8 jam. Pastikan kacang soya direndam menggunakan bekas yang cukup untuk kacang soya mengembang. kacang soya ni kembang sekaliganda jadi masukkan air lebih satu kali ganda dari kacang soya.
- basuh dan toskan kacang soya yang telah kembang tu, masukkan separuh blender, kemudian masukkan air penuh kedalam blender, tapi jangan sampai air melimpah bila blend, maknanya agak2 boleh blend la... Insyaallah kalau cara ni air soya tu tak pekat dan tak cair sangat.
- bila dah hancur tapiskan dulu guna penapis santan, cara ni cuma utk senang saja, masukkan hampas yang masih ada air tu dalam bekas lain, ketepikan dulu hampas tu.
- ulang blend kacang soya ikut step no 2 dan 3 sampai habis
- bila dah habis blend semua kacang soya tu, perah pula hampas yang masih berair tu guna penapis teh kain atau kain nipis. ulang sampai habis
- bila dah habis perah, tapis lagi sekali air soya tu guna penapis teh kain atau kain nipis tadi, nak elakkan ada hampas tertinggal
- masukkan air soya ke dalam periuk dan masukkan gula secukup rasa. kalau x sure ktt gula tu sukat air soya guna jug yg biasa kita buat air kat rumah dan dah tau sukatan gula - cara nk senang le tu. atau pun boleh try masa masak je, kalau tak cukup tambah. Masak air soya tu sampai mendidih dan matikan api..
- dah siap...boleh minum panas atau sejuk.
- tips: yang saya buat tu, ktt kacang soya tu lebih kurang 400gm ( beli yang dah siap packing) dapat 2 liter air soya. Selamat mencuba...
4 comments:
alosss..ni xleh tebing tngok time tngahari.wt trliur jah.dohla tngoh dago air lak2..adess..
haha.. lpas nie gua leh la experimen buat soya
salam mimi...klu air soya pun bt sendiri ni mmg confirm rajen la ni..tabik spring u :))
ano..
hahahahhahaha...ni 1st test.manis dooh,hok tu xsapa tu..
kak del..
hheheheheh...biase2 je kak del
db..
silekan try...
Post a Comment