Powered By Blogger

Wednesday, March 27, 2013

Kek Coklat Kukus Bunga Lara


Assalamualaikum
Nak tayang kek yang penah popular beberapa minggu lepas. Ambe pon dh try,malah dah 2x buat...sangat sedap!!! Sangat menepati citarasa... Alkisah yang dok lam bekas tu sebab nk bawak g menjamu kawan-kawan opis... So,xdela sesi bedah siasat.. Dah potong kat sana, lupa lak nk snap sebab terpesona ngan kegebuan dan kelembutan kek ni...memang a keeper la kek ni..
Resepi???? dari kak Bunga Lara..

Bahan-bahan:

4biji telur (gred A)
1cwn gula halus
1/2 cwn susu pekat
1cwn susu cair
1cwn minyak masak
11/4 cwn tpg gndum*
1cwn serbuk koko*
1sd kecil soda bikarbonat*
1sd kecil baking powder*
*bhn2 trsebut perlu diayak trlebih dhlu ye :))


Cara-

Pukul telur brsma gula hingga kembang. Dh kembang msukkan susu pekat, minyak n susu cair. Dh sebati masukkn bhn2 yg dh diayak tdi ye. Kemudian msuk dlm bekas yg hendak d kukus dan kukus. *Perlu d ingtkan jika kecil bks trsbt maka kjp dlm 15mnt atau stgh jam, tpi jika sepenuhnya 1bncuhan itu dlm 1bks, maka kukus dlm 1jm stgh ye...pastikan jgn bukak2 pengukus semsa sdg msk*

Toppingnye:

Lbh kurang 200gm coklat masakan + 5sudu bsr susu pekat + 3sd bsr minyak masak + 11/2 tin susu cair. 
Kemudian masak dlm periuk non-stick lbh bgs sbb nnti dia x melekat n x hangus..pekat n cair tppng tu bergantung kepada susu cair tu ye..dan juga manis tppng tu bergantung kpda susu pekat tadi..klu rasa nk manis sikit tmbh lagi..n klu rasa nk pekat skit kurangkan susu cair tu ye...JGN LUPA KLU TPPNG DAH SEJUK IA AKAN PEKAT SKIT TAU!

**Hrp mklum : kebykkn org bt topping mnggunakn kaedah double boiler tpi sya tidak! Ini krana sya mggunakn periuk non stick n slow fire so ia x melekat! Tpi mke sure jgn tnggalkan krana ia blh brkerak di atas! Utk memudahkn tiada kerak tersbut pastikan sntiasa kacau hingga sejuk..

**DAN UTK MENJADIKAN KEK INI SOOOOO MOIST HINGGA MAK MERTUA JALAN PUN X NAMPAK ADALAH KERANA semasa kek ini baru diangkat PASTIKAN TOPPINGNYA JUGA BRU TUTUP API DAN CURAHKAN TOPPINGNYA YG MASIH PANAS2 ITU KE DALAM KEK TERSEBUT..LAKUKAN DUA TIGA KALI LEBIH KURANG...BIAR TOPPING ITU SERAP KE DALAM DAN LAKUKAN SKALI LAGI...TPI JGN BYK SGT NNTI KEK AKAN MENDAP...SLAMAT MENCUBA

4 comments:

suryabil said...

Salam mimie..nampak sedap kek tu dengn ganache nya..nnti nk try gal ler..

Rozita Ceritaita said...

menarik petua tu.. tp tak manis sangat ke?

Mimiey.. (^-^) said...

@sury abil...
nnt jgn lupa try ye kak...

kak @rozita..
akak blh ejas kemanisan die ikut tahap yg akak suka...mie pon kadang2 ubah jugk manis die

kak ina kl said...

wah nampak sedap..leh cuba nanti lah