Powered By Blogger

Wednesday, March 20, 2013

Bubur Pulut Hitam

Assalamualaikum..
Dah lunch??? Lepas lunch jom makan pencuci mulut yang sangat best ni!!!!
My peberet ever!!!


Resepi from my mum... kalau ambe balik kampung,memang akan suruh my mum buat bubur ni. Best in the world la~~~

Bahan-bahan:

  • Secawan kecil beras pulut hitam
  • 1 1/2 liter air
  • Setengah cawan santan pekat
  • 2 1/2 cawan santan cair
  • 3 keping gula melaka
  • 2 sb gula
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan

Cara-cara:

  1. Rebus beras pulut hitam dengan air sehingga beras kelihatan agak hancur (Agak-agak lam 40 minit) atau ikut setakat mana anda suka beras tu hancur.
  2. masukkan santan cair,gula melaka dan biarkan ia mendidih dengan api perlahan.
  3. Kemudian masukkan gula dan garam. Rasa tahap manis masinnya. 
  4. Masukkan daun pandan. Sekiranya suka bubur ni cair, boleh tambah air ikut kehendak anda. ( *Ambe masukkan 1/2 cawan)
  5. Biarkan ia mendidih dgn api perlahan sehingga masak.

Santan putih:

  • Masak sedikit santan pekat bersama sedikit garam sehingga mendidih. Kemudian bolehla dicurahkan sedikit ke atas bubur tadi.



No comments: