Pagi-pagi saja tayang gambar kek coklat kan.. kukus lagi!!!
Memang confem kena kukus pon,umah sewa ambe ni xde oben nk bako-bako ni ~~
Ada yang dah terliur ke.. Kalau terliur tu,elokla merajinkan diri membuatnya...
Ambe pon sebab ade yang nak makan,kena la buat..
Xdan nak hias bagai sebab kekurangan kerajinan, so ku curahkan terus toppingnya ke atas kek tu..Tu yang melimpah-limpah ganachenya tu..X senonoh sungguh!!!
Resepi Makcik Manggis..Ganache topping dari sini..
Bahan-bahannya:
A:
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair.
1 cawan serbuk koko
B:
4 biji telur grade B
1/2 cawan susu pekat manis.
1 tsp esen vanilla.
C :
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp serbuk baking powder.
1 tsp serbuk soda bicarbonat.
Cara-caranya:
- Kacau A atas api hingga semuanya larut.Sejukkan sikit.
- Kacau telur dengan susu pekat manis hingga sebati.Masukkan esen vanilla.
- Ayak tepung dengan baking powder dan soda bicarbonat
- Tuangkan adunan telur kedalam A dan guna whisk -kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Sapukan loyang kek dengan sedikit butter.
- Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus hingga masak-lebih kurang 1/2 jam tapi jika guna pengukus biasa hanya memakan masa 20 minit.Selamat mencuba.
2 comments:
alah masuk sini, tetiba ngidam kek cekelat lah pulak...
sedapnya.. meleleh2 ganache tu..
Post a Comment