Powered By Blogger

Thursday, September 12, 2013

Talam Serimuka Pandan~~

Assalamualaikum

Oleh sebab ambe gemarkan kuih ni dan selalu suka makan yg hijau tu banyak2, so untuk jamuan hari raya ofis baru-baru ni ambe try nasib buat kuih ni. Nak diikutkan, ni percubaan kedua ambe try buat serimuka... Alhamdulillah menjadi walaupun rupanya xsemengah dan secantik yg Kak Yatie buta.. milkysmile

Tapi rasa alhamdulillah sedap... Ramai yang suka, siap amek bawak balik lagi sebab gemarkan kemanisannya. Manis pon ok, sedang-sedang elok je...http://zaazu.com . InsyaAllah akan dicuba lagi sebab nk dapatkan kelicinan adunan kat atas tu..


Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500 gm beras pulut
  • 300 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.
  2. Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A

  • 250 gm gula castor
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
  2.  Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje.
  3. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit. (Ambe kukus 50 minit sebab ambe punya xmasak lg after 30 minit.)

5 comments:

Yatie said...

Assalam Mimiey,
alahaiiiii sedapnya tngk kuih mimiey ni....terasa lembut je..betul2 buat akak terliur ni..mcm nak buat lagi je...

Mimiey.. (^-^) said...

@kak yatie...
alamak...mie yg naik segan tgk akak komen...dhla mie punya kuih rupa xbape nk cantik,huhuhuhu....

asyifamustaffa said...

kuih peberet sy ni...:-)

Unknown said...

kalau tunggu kuih sejuk betul2..kompem cantik potongan nya
resepi ni peberet saya
sumber pendapatan sampingan

Unknown said...

wahhh bleh try ni ^^