Menu berbuka puasa yang lalu..
Baru sempat nk tayang
Amek umah Kak Yatie.. Jom layan
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung pulut
- 1 cawan tepung pulut hitam
- 1/3 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 1 1/2 cawan air-utk uli tpng, tuang sikit2 masa menguli doh
- Air secukupnya= utk merebus bubur candil
Bahan Kuah
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan santan cair
- 1/2 cwn gula pasir-ikut kemanisan yg di kehendaki
- 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
- 2 helai daun pandan-di simpulkan
Close up!!!
Cara-Cara:
- Campurkan tpng pulut, tpng gandum, tpng pulut hitam dan garam ke dlm mangkuk.
- Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
- Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
- Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
- Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
4 comments:
mesti sedap!
Alllooo miey cayam...sedapnya kalu buleh 2 3 makok..haish..lamo x make kuih gini
waduhhhhh wat akak terliur jek, mmng sedap bubur ni wat berbuka puasa kan...
i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time.
Post a Comment