Resepi Kak Yatie..
Gambar blur abaikan.. tapi sedap sangat sampai buat 2x dalam masa xsampai sehari..
Bahan-bahan.(loyang 8x8inci)
- 1 cwn kentang rebus(dlm 2 biji yg sedang)
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 2 cwn santan (nak kisar dngn daun pandan pun boleh)
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn gula
- 2 sudu besar butter/minyak sapi
- 4 biji telur
- sedikit garam
- pewarna hijau dan sedikit pes pandan
- sedikit bijan
- 2 sb minyak utk sapu pd loyang -guna butter pun boleh
- Kentang di rebus hingga empuk, toskan dan dilecek.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
- Sementara itu panaskan oven 180c.Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
- Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
- Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi guna api atas je utk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
1 comment:
Hai Miey...akk dtg ni..penat tau naik bas..huh..sila hidang kuih ye..air bandung tu bawak kluar deh..
Post a Comment