Salam jumaat..
Xleh nak mengomel banyak,terus layan resepi ye...
Amek umah Kak Diana..
Sedap!!
Abaikan buku-buku kat belakang tu ye...
Tengah buat assignment time tu.. huhuhuhu
Bahan-bahan:
- 900 gm ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
- 1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
- 3 ulas bawang merah _ dicincang
- 2 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
- 2 biji cili merah _ dihiris menyerong - xletak
- 2 biji cili hijau _ dihiris menyerong - xletak
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1 tsp perencah pati ayam Tumix
- 100 ml air
- Garam jika perlu
- Gula melaka secukup rasa
- Daun sup _ dihiris
- Minyak untuk menumis
Bahan² Perap
- 1/2 tsp minyak bijan
- 1 tsp seasoning Maggi
- 3/4 tsp garam
- 1 tsp gula
- 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
- 1/2 tsp serbuk cili
- 1 tbsp tepung jagung
Cara-cara:
- Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak.. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
- Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
- Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika.
- Masukkan gula melaka dan gaul rata..Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata.
- Tambahkan air dan perencah pati ayam.. Bubuh garam secukup rasa jika perlu.
- Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak seketika lagi.
- Angkat dan sedia untuk dihidang.
- Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.
3 comments:
hamboi2..enak bangat kayaknya..:))
*kononya la 2 kan nk oyap rjin wat asimen...:P
Sedapnyaaaaa! Dah masuk list...blm buat je lagi. Tengah vegan karang for 1 month..:)
Assalamualaikum mimiey..
akak lambat sampai ler.. kalau x.. bole juga akak tumpang makan kat cnie kan..
terima kasih mimiey kerana sudi mencuba resipi nie.. :)
Post a Comment