Powered By Blogger

Sunday, October 17, 2010

Nasi Serai

Inila nasi yg digandingkan dengan Ayam Goreng Percik dan acar kubis tadi. Betulla kata Kak Nor, nasi ni memang sedap!! Bila nasi dah masak tu,bukak je tudung piyuk nasi tu semerbak bau serai dengan daun pandan. Nasi ni memang guna serai yg agak banyak,3 batang tapi xkesahla,janji sedap.. lagipun pe nak bimbang,pokok serai dok segar merimbun kt tepi pagar tu, letak lebih pun xpe.. 

Tapi warna nasi ambe ni xterserlah sangat kecoklatannye,nak jadi kaler nasi ayam pun ada. Lantakla,yg penting bau rempah kurma campur serai n daun pandan harum semerbak je (*,*). Sume makan bertambah-tambah, tambah perut lapo balik skolah,lagila bertambah nasi..


Sumber asal: Kak Jun JC




2 cawan beras basmati- basuh & rendam dlm 15 min kemudian toskan
1 helai daun pandan-simpul
2 cawan air

Bahan tumis:
1-1/2 sudu mkn butter
1 biji bawang besar-hiris
2 ulas bawang putih -hiris
1/2 in halia-hiris
2 sudu teh remph kurma
3 btg serai-ketuk
Setiap satu kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & pelaga
Garam secukupnya
Bawang goreng utk hiasan

Panaskan butter, tumis bawang2 dan halia hingga naik bau, kemudian masuk rempah kurma, serai, daun pandan & empat sekawan kacau rata.



Kemudian masukkan beras dan air masak seperti biasa. Bila nasi dah masak peroikan dan tabur bawang goreng. Siap.

Jemput makan!!!!

No comments: