Wednesday, July 28, 2010

Tomyam

Semalam hujan lebat giler,sampai siap ada kilat dan guruh berdentum memecah kedinginan malam. Cewahhhh!!!! Sampai pagi tadi matahari still malu2 nk tunjuk muka...ini klu tarik selimut tido sedap ni wehhhhh...
Oleh krane ujan,udara pn dingin je..so,plan punya rancang,my mum kate kita buat tomyam jela, senang,cepat dan mudah..tengok bhn sume ade,kecuali mushroom je...xpela,guna yg mane ade... ini resepi yg slalu my mum guna ble buat tomyam,mmg kawwwwla!!!! Family ambe mmg suke dgn tomyam ni.. siap buat byk2 kot2 ade yg nk btukar  dr tomyam saje jd mee tomyam,bihun tomyam dan ape2 jela..maggi tomyam pn bleh gak 

Tomyam

Bahan-bahan:
Bahan basah - udang,ayam
Sayur – kubis,carrot,bunga kubis
1 paket perencah tomyam
3 sb sos lada hitam
6 helai daun limau purut
4 bijik cili padi (ketuk)
2 btg serai (ketuk)
1 bijik tomato (belah 4)
1 paket fishball
½ labu bwg besar (dihiris kasar)
Air secukupnya
Garam, gula
Daun bawang
Bahan dikisar sampai lumat:
3 bjik tomato, 6 bijik cili padi, 4 ulas bwg merah, 4 ulas bwg putih, sebijik cili kering

Cara-cara:


  1.  Masukkan udang,ayam,bahan yg telah dikisar dan serai  ke dalam periuk. Didihkan sehingga mendidih.


    2.  Tambah air secukupnya dan biarkan ia mendidih. Masukkan  sayur,bawang besar, fishball, daun limau purut dan sos lada hitam. Masukkan juga perencah tomyam cili padi.
    3.  Perasakan dengan garam dan gula. Last sekali masukkan tomato yg dibelah dan daun bawang. Biarkan sebentar dan tomyam sedia dihidangkan!

    Air Camun

     Mane dtgnye name Camon ni??? Warna pn cam air carrot je... Sebenarnye air ni campuran timun dan carrot..1st time buat was2 gak kang xsedap karang membazir pulak..tp ble try,ehhhh sedap pulak..tambah lg perah dgn limau nipis sikit..memang nyamanla kt tekak.. lgpun air ni petua org dulu2 nk kurangkan timbangan klu rajin amalkan. Kt umah ni skang ade je air ni dlm freezer..



    Bahan-bahan:
    2 bijik carrot
    1 batang timun
    Air
    Jus limau nipis

    Cara-cara:
    Blend carrot dan timun dgn air secukupnye. Tapis hampasnye tp kalau suke minum dgn hampasnye skali pn ok gak. Tambahkan jus limau nipis dan ais.
    Sedia dihidangkan.

5 comments:

Ummi said...

Salam singgah Mimey..thanks ya sudi singgah dapur akak..selamat datang ke dunia blogging dan join kelab masak2..hehehee, happy cooking!

Ctnaemah said...

selamat dtg ke dunia blogging tanpa sempadan..air kamon ni klu buat utk buka pose tentu sedap ekk...nampaknya esok akak kene cari carrot & timun laa..heheheh

AlKisahKu.. (^-^) said...

tq akak..air kamon ni skang ni dh jadi peberet mie ni..senang,buat je byk2,ltk dlm peti ais,nk minum amek je,ye x..heheheh...

Anonymous said...

sejak bilo miniman abah jadi minuman seisi keluarga ni?time aku ado dlu xdok pon..(T__T)
xpe2,taun depe balik nok demand air jah..hehe

-AbeDo-

AlKisahKu.. (^-^) said...

aloo AbrDo,hok ni versi xajin try ni..hok abah tu carrot + tomato..ni +timun la...