Powered By Blogger

Sunday, July 25, 2010

 Arini chef beso xdan nk masuk dapo,so haku la sbg chef ass kna tnjuk skill..pe lagi,on lappy trs msk blog sape2 yg ade buat udang sehari 2 ni..jelajah punya jelajah nmpkla dapo kak Dayang Jack ni buat Udang Goreng Bersos..nengok bahn sume main campak,pe lg..kelekung kelekangla kt dapo 2..huhuhuhu..kak Dayang,mintak halal ye resepi ni nk cnp...bpaling tadah sikit dgn resepi..
n3nye malam karangla..time2 mendung nk ujan ni,slowla plk brodband ni..


Udang Goreng Bersos


















Bahan-bahan : anggaran
  • 400 g udang basah (dibersihkan, gaul dgn sedikit kunyit,garam n serbuk lada hitam, kemudian digoreng hingga masak) 
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 cm halia (dihiris)
  • 6 biji cili api (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk - saya hiris halus je)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 sudu makan sos cili Thai
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan kicap masin
  • sedikit hirisan cili benggala
  • sedikit jus limau kasturi
Cara-cara :
  1. Tumis bawang putih, halia, bawang besar dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili api, sos tiram, daun limau purut dan bahan-bahan selebihnya. Masukkan sedikit air.
  3. Kacau dan biarkan ia mendidih. Jika kurang masin dan manis boleh tambah garam atau apa2 yg patut. 
  4. Setelah kuahnya masak, tutupkan api dan masukkan udang yg telah digoreng tadi. Gaul2kan sebati.

* sos tomato saya bkecuali.Almaklumla payah sgt nk ade kewujudn sos tomato kt umah ni..

Kerabu Tomato













Kerabu tomato ni hasil stlh jln2 di myR kak Hana Jepun tu..tp bpaling tadah gak sbb campur mangga muda..lg kawww rase die!!


3 biji tomato (hiris ikut suka)
2 bijik mangga muda (mayang)
1 btg serai (hiris)
1 inci halia (mayang)
4 bijik cili padi (hiris)
1 labu bwg besar (hiris)
garam
gula
jus limau kasturi


Gaul semua bahan2 yg dihiris dn dimayang.sebatikan dgn gula,garam dan jus limau kasturi.
Siap untuk dihidangkan

Kangkung Goreng













Ni main campak2 je....


1 ikat kangkung
1 labu bwg besar *
3 ulas bwg putih*
3 ulas bwg merah*
2 bijik cili padi (hiris )
Gula
Garam
Kicap
Sos tiram 


Cara-cara
Blend sume bahan bertanda * then tumis smpai garing.
Masukkan gula,garam,sos tiram dan kicap
Masukkan cili padi dan kangkung.goreng sampai kangkung agak2 layu.
Kalau suka yg agak berkuah,blh masukkan air sikit
Siap untuk dinikmati..

6 comments:

hana said...

salam mimiey....
nih akak dah mai nih.. sib baik ader hidangan. pandai mimiey masak..semua sedap2! takpe.. nanti lama2 pandai la tuh godeh2.. akak dulu pong tak gheti juga.. hihi... slamat berblogging ye... :)

Mimiey.. (^-^) said...

waaaaa...akak,terharu!!!my 1st follower...nah,mek adiah ni..muahhhhhhhh!!!!

hazila said...

Salam mimiey,
Akak pun selalu main campak campak je. Bila nak tulis resepi mulalah gelabah..

K.Nor said...

salam mimi.. utk 1st follower jer ke ada hadiah? 2nd follower tak dak ke..hu hu.. keep it up ya... semoga terus maju.. nanti dah banyak post kena buatkan label, senang utk nak rujuk resipi

Mimiey.. (^-^) said...

slm kak zila,ingatkan mie je gelabah mase nk tls resepi,maklumla mak yg masak,kite prepare bhn je..

Mimiey.. (^-^) said...

hahahhaaa...untk kak nor pn adey,dun wori...nah,muahmuahmuahhhhhhh...tq kak nor kate2 semangat tu..really appreciate that...insyaAllah,skang ni tgh godeh2 pe yg patut nk tmbh..senang nk rujuk pape