Ikan Masak Kicap
Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung (perap dg garam n kicap,then goreng smpai masak)
5 sb bwg blend*
2 sb cili kering blend
3 sb kicap manis
2sb sos lada hitam
2sb sos cili
2sb kicap pekat
1 bijik tomato (belah 4)
Garam,gula
Aji No Moto
Daun kucai-hiasan
Cara-cara:
- Goreng ikan sampai masak. Ketepikan.
- Tumis bwg blend dan cili kering blend sampai garing. Then masukkan sos cili,kicap manis, kicap pekat dan sos lada hitam. Kalau nk kuah yg agak cair,boleh tambahkan air sebanyak mana suka. Perasakan dgn garam, gula dan aji no moto.
- Setelah kuah mendidih,masukkan ikan yg telah dgoreng,tomato dan daun kucai.
- Kacau sebentar dan siap untuk dihidangkan
*My mum slalu blend bwg byk2 and simpan dlm peti.Senang nk guna,ceduk je yg dh blend. Campuran biasela,bwg besar,bwg merah,bwg putih dan halia.
Sayur Goreng Campak-campak
Yang ni sume org tau, campak je pe yg patut...
Sayur pn nk ringankan esbok kt dapo tu,so jadila menu sihat ni..Anda dpt lihat kt cni ade tomato,kubis, lobak, bunga kubis dn carrot..Udang mintak maap,dh menyorok ntah ceruk mane dh...
4 comments:
salam ziarah dari akak..akak nak jenguk apa yang kamu masak
tq kak ina sudi singgah...teruskn menyinggah ye...
salam dik. tima kasih yer krn sudi folo akak...
same2 kak eliza,hheehhehh....
Post a Comment