Powered By Blogger

Monday, July 26, 2010

 Arini chef besar@my mum dh kembali pegang jwtn,so ambe sbg ass. chef mulai la potong bhn2 msk mane yg patut...Oleh krane arini sume pose,so msk simple2 je la..Arini my mum msk sotong goreng kering dan sayur masak lemak..klu kt klate,ktorg lg suke pggl sayur putih dr sayur msk lemak..sebabnye??? Ntahla,mybe sbb kuah die warna putih kot...lantakla name pe pn,yg penting sayur-mayur kategorinye...(',')

 Sotong Goreng Kering


Bahan-bahan (Anggaran)
300g sotong -gaul dgn serbuk kunyit dan garam
3 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
5 tangkai cili kering*
Sedikit halia*
1 btg serai-ketuk
1 bijik tomato-belah 4
Cili sos
Sos lada hitam
Gula,garam
Minyak untuk menumis


Cara-cara:

  1. Blend sume bhn btanda * dan ketepikan.
  2. Goreng sotong yg digaul dgn serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak.Ketepikan.
  3. Tumis bhn yg dblend td sehingga garing,then masukkan serai yang tlh dketuk.
  4. Masukkan cili sos,sos lada hitam dan perasakan dgn garam dan gula.
  5. Masukkan tomato,kacau sebentar dan sedia untuk di ngap!

Sayur Putih@Sayur Masak Lemak


Sayur2 ni ikut suka kita nk guna sayur ape..tp klu nk buat sayur putih ni slalu org guna terung,kangkung,kobis,jagung muda,timun batang dn laen2...Kuantiti sayurnye ikut suke nk banyak mane..Sape suke sayur byk,leh letak byk.

Bahan2 (Anggaran 5-6 org)
Seikat kangkung
1 btg timun
2 bijik terung
5 btg jagung muda
sedikit kobis
1/2 btg carrot
4 ulas bwg merah-hiris
4 ulas bwg putih-hiris
2 bijik cili merah besar
Secekak suhun
Seekor ikan kembung-leraikan isi dr tulangnye.
2 cwn santan pekat-xsuke leh kurangkan 
2 cwn santan cair
Air secukupnya
Garam,gula
3 sb budu


Cara-cara:

  1. Masukkan sume sayur,bwg merah,bwg putih yg telah dihiris,santan dan isi ikan ke dlm periuk.Pasang api dapur.
  2. Sambil2 itu,masukkan garam,gula,budu dan suhun.masukkan juga air ikut banyak mana kuah yg kita nak.Kalau nk lagi blemak,gunakan santan cair instead of air.
  3. Masukkan cili merah dan masak sampai masak.








No comments: