Powered By Blogger

Friday, July 30, 2010

Sotong Rebus Hitam

Smlm request adik bongsu nk mkn sambal tumis bilis,arini abah pulak kate nk makan sotong rebus hitam.. mybe ade yg xpenah dengar Sotong Rebus Hitam tp yang ni jadi kegemaran abah bile my mum bli sotong. Warna kuah mesti hitam giler,baru kawww katenye!!!  Klu lauk ni ade,mmg abah dah xpandang lauk lain dh..adik2 yg lain pn suke lauk ni.. dari korang tergaru2 kepala fenin pk camne  sebenarnye rupe bentuk lauk ni, meh ambe sajikan korang dgn gambar dan resepinye..

Resepi korang lehla amek,tp lauknye mintak maap ye, dh selamat dh dlm perut.. rahsia camne kuah sotong ni leh jadi hitam adlh, cecair hitam yg ada dlm sotong tu jgn dibuang kesemuanya,tgglkan separuh. Cecair hitam tula yg akn jadikn kuahnye warna itam..demikian alkisahnye!!



Sotong Rebus Hitam



Bahan-bahan:
½ kilo sotong
4 ulas bwg merah (tumbuk agak2 hancur)
3 ulas bwg putih (tumbuk agak2 hancur gak)
1 btg serai (dititik)
3 sb budu
2 bijik cili padi
Air secukupnya
Garam,gula

Cara-cara:
Masukkan sotong yg telah dibersihkan ke dlm periuk. Masukkan bwg merah,bwg putih,cili padi,  serai, air secukupnya dan budu. Rebus sotong sampai masak.
Akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

1 comment:

hubby dapur said...

kalau nk sedap lg leh ditambah ngan daun selasih....