Tuesday, February 28, 2012

Kek Karamel ~~~

Monday blues????
Xde maknenye nak monday blues ngan keje bertimbun nih...
Monday blur and bz adala,hhehehhe...
Meh layan gambo kek karamel jom...


Ni la first time ambe buat kek ni lepas sume orang dok gebang-gebang tentang kesedapan kek nih..
First and last...yeke???
Last sebab xmenjadi sangat dan frust...sebab???
Masa lam oven bukan makin tinggi naiknye kek nih...
Bila kuar je, terus jadi cam bantat...
Perhatikan gambo tu betul-betul..
Nampak jelas keBANTATannye di situ...
Terus frust menonggeng..
xtau la bila nak datang semangat nak try buat lagi..


Tapi rasa memang mabeles...puji diri sendiri!!!
Sume orang suka dan sume orang makan ngan gembiranye terutama adik yang bongsu..
Siap bukak peti ais berulang kali makan kek ni...
Resepi cilok dari Kak Anna Qawina..
siap ade step by step lagi kalau nak tengok..
Ambe ikut Kak Anna tang karamel tu, kasi tebal..baru puas makan..


Suka tengok gambara ni... cantik je nampak kaler die...warna warni..
Dah,jom tengok resepi..

Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
 (B) - Bahagian Atas
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)
  
 D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar


Cara-cara:

  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye.. 
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan.
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
  8. masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya) 
  10. Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit, 
  11. Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
  12. Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
  13. Sedap dimakan sejuk.



14 comments:

izahdaut said...

Akak buat ritu pun, kek tu pun turun gak sikit. Tapi xbantat nasib baik. Kiki.. Kena cuba lagi mi. Jgn futus asee ok. Lawa dah lawa tu. Suke mkn sejuk2 kek ni

Kak Sam said...

Memang suka sgt kek ni. tak pe nanti mesti mood nak buat tu akan dtg lagi

Cendana Kasih said...

Kaler dah mengancam dah...takpe, cuba lagi yer...idak pun order jer kat mek Anna tu...hehehe....

kita pun slalu fail bab menge'kek' ni.. tp apa heran.. buat lagi dan lagi...

aDisH.sHidA said...

cuba lagi...tak pun try guna loyang kecik skit ke..

shida alhmdlah buat dah 5bji menjadi je....

yang penting masa pukul telur putih tu kena betul2 kembang putih dan tak jatuh bila di terbalik kan...

memang kek karamel nie sedaaaaaaaaaap sngat2

K.Nor said...

jgn cepat mengalah mimiey.. usaha dan usaha lagi.. kita belajar dr kesilapan kan.. insyaallah mimiey boleh berjaya buat dng hasil yg mengkagumkan nanti :)

HomeKreation said...

Salam Mimiey cayang. Cantik nya kek ni, Along dah buat yg plain tapi yg marble belum sempat nak buat. Bantat tu kemungkinan sebab Mimiey gaul meringue guna senduk. Next time cuba guna whisker yapi cuma gaul perlahan2 tanpa di pukul dan sehingga betul2 sebati.

Mimiey.. (^-^) said...

@ kak izahdaut...
hehhehe...tgh mengumpul semngat nih...

Mimiey.. (^-^) said...

@kak sam...
mie suka makan kek ni..
mmg sedap...
tapi nak mencari mood tu payah skit,hehheheh....

Mimiey.. (^-^) said...

@cendana kasih...
hahhaha...nmpk gaye mmg kena oderla pasni klu nk mkn...

Mimiey.. (^-^) said...

@adish..
bestnye...xpe,mie akan cuba lagi...
cuma mase yg akn menentukan...

Mimiey.. (^-^) said...

@k.nor..
insyaallah...

Mimiey.. (^-^) said...

@alongroz..
mgkin jugakla sebb mie tibai je pakai senduk yg ade...
next time mmg kena buat betul2 kasi cun,heheehhe....

rahel said...

Salam Mimiey..
makan abis kek tu..hehehe..kena cuba lagi sampai berjaya...
oh ya,terima kasih dah follow blog kite...

sofia yaacob said...

hadoiii..nk buat lg??..eden ponat bona nk mnolong ehh..hehehe