Tuesday, February 14, 2012

Muffin Coklat Kak Izah~~

Ade sesape nak breakfast ngan muffin coklat yg sgt sedap ni x???...
Sila angkat tangan dan bekas kosong ye..
Alhamdulillah menjadi jugak sebab ambe kalau buat muffin @ kek ngan minyak mesti fail...
Tapi yang ni menjadi ngan jayanye..
tengokla kegebuannya..

Muffin yang sangat simple dan kejap je menyediakan...
Thank you pada kak Izah cayang sebab memang akan buat lagi..
Godek2 kejap, masuk dalam bekas dan bakar..
Xyah guna mixer bagai...
Kalau ade tetamu yang datang mengejut memang sesuai sgtla buat muffin ni..

 Ambe buat 2 adunan terus..hehhehe...
Ade sikit tamak d situ...
Tapi berbaloi sebab sekejap je habis...
Dorang sume makan time suam-suam gitu, ambe kasi sejuk dulu baru makan..
Tapi dah stat makan memang xleh nak berenti...
Kat atas tu sebelum pembakaran...
Saje letak banyak gambar sebab cam best je tgk..

Bahan-bahan:
  • 1 cwn tepung
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk serbuk nescafe
  • 1 sb susu tepung
  • 1/2 cwn gula
  • 1/2 cwn minyak
  • 1/2 cwn air panas
  • 2 sb susu pekat
  • 1/2 sk essence vanilla
  • 2 biji telur
  • 1 sb oren sunkist - ambe xletak


Cara-cara:
  1. Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula.
  2. Gaulkan sebati. Ketepikan.
  3. Campurkan semua bahan basah ke dalam bekas kecuali air panas.
  4. Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Gaul sebentar.
  5. Kemudian tuang air panas.
  6. Bakar pada suhu 180 C slama 25 minit.

4 comments:

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Mimiey..
Haaa.. resepi godek2 cam ni mmg bagus kan.. Tak yah kuarkan mixer bila nak buat.. Sonang kojo..

Mas said...

rajinnnya anak dara ni memapin....
meh sebakul...he3

Jay said...

wow..could smell d rich aroma here..awesome..;)
Tasty Appetite

Alin Marlini said...

bestnye...menyelerakan