Wednesday, February 22, 2012

Sardine Puff

Lintas langsung sardine puff pepagi hari ni...
Sedapnye kalau leh buat sadin puff time ni jugak...
Nak-nak time tensen ngan keje,memang sedap makan puff ni panas-panas...kan!!!kan!!!
Ade yang tertanya-tnya tak camne nak bentukkan puff ni???
Sila klik kat page Abang CMG ye... 
siap ada step by step lagi..

Cuma cara penyediaan inti sardin tu ambe ikut cara mak ambe selalu buat..
Inila cara yang mak ambe buat dari dulu sampai sekarang..
Dan kitorang adik beradik memang suka resepi my mum...
Jom kita tengok...

Bahan-bahan:
  • Puff pastry - cara lipatan, klik sini
  • 1 tin sardin - ambil isinya sahaja
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus
  • 4 biji cili padi - dipotong halus
  • 1 sk serbuk lada hitam
  • 3 sb butter
  • Sedikit garam
  • Perahan jus limau nipis - ikut suka tahap kemasaman
  • Keju mozarella@ keju yang digemari

Cara-cara:
  1. Campurkan semua bahan-bahan dan biarkan seketika selama 20 minit
  2. Kemudian, masukkan inti sardin ke dalam puff pastry hingga hampir memenuhi lubang puff tersebut.
  3. Taburkan keju sebanyak yang disukai
  4. Bakar selama 10 minit @ sehingga keju mencair


3 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Mimiey... nak 1 hehehe :P

Anna Qawina said...

Miey..akaknak cop wat adik ipar leh? akak ni nak ordr je nanti..haha.

pst : amboii..berabag-abang pulak dia yer..uhuks

Zaitun said...

Salam ziarah.