Thursday, July 11, 2013

Puding Karamel tanpa Telur~~

Menginjak hari kedua puasa, ambe hidangkan korang dengan puding yang sedap ni.. Tapi bukan la hidangan semalam ye..Ini dah laaaaaaammaaa sgt buat, tapi kes terlupa dan sibuk skit... Manis sedang-sedang elok je...Ambe suka!!! Insyaallah akan dibuat untuk santapan bukak puasa yang ke bila pon xtau la....

Layan kan je ye... Just bagi idea pade yg nak buat pencuci mulut bukak puasa nanti.. Diambil dari blog Air Tangan Orang Rumah Bapak~~

Bahan-bahan:
Untuk Sos Karamel:
2 senduk gula (guna lebih kurang 1 3/4 senduk sahaja *senduk lauk besar)
1/4 cawan air

Cara menyediakannya:
1. Gunakan pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi keperang-perangan
2. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan sos karamel kedalam bekas puding atau loyang. 

Untuk Puding:
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis 
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus (10g) serbuk agar-agar segera
3 1/2 cawan air

Cara menyediakannya:
1. Ambil mangkuk, masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan yang ada agar puding nampak cantik. 
2. Ambil periuk, masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar segera dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanila. Kacau rata lebih kurang 5 minit dan tutup api
4. Tuangkan pudding dalam bekas yang berisi sos karamel tadi
5. Biarkan sejuk seketika sebelum dimasukkan dalam peti ais. Lagi sejuk lagi sedap. 
6. Dah sejuk, boleh diterbalikkan dalam pinggan sebelum dihidang. 

1 comment:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...bole saya masuk list resepi ni ya...saya suka sgt resepi puding yang x letak telur...dah lama saya cari resepi ni....tkasih