Thursday, September 19, 2013

Sambal Sardin Alkisahku~~

Assalamualaikum

Ini menu semalam.. Menu org sakit malas nk g beli makanan tengah hari tapi xde apepon kt dapo.. sadin ni la penyelamat. Sebetulnya ambe mc semalam sbb kaki bengkak, so masak pon simple mimple je..Kate orang sakit..mueheheh Sick 

Sambal sardin lawan ngan nasik panas, ulam ngan budu~~~ Cer bayangkan 2 pinggan selamba badak je ambe hadap semalam. Xpadan ngan orang sakit.. Xnak cite banyak, meh layan sambal sardin Alkisahku style~~ 

Bahan-bahan:
  • 1 tin sardin (ambe goreng dulu ikan die kasi sedap skit)
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 biji bwang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 5 biji cili padi* 
  • 2 sb cili giling
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb sos lada hitam
  • Air dari ikan sardin 
  • Air putih (ikut nk banyak mana)
  • Garam, gula
  • 1 biji lada besar (potong menyerong)
  • 1/2 biji bawang besar ( potong bulat)


Cara-cara:
  1. Tumbuk bahan bertanda * sampai agak lumat. Tumis dalam minyak sederhana banyak
  2. Masukkan cili giling dan kacau hingga cili giling masak
  3. Masukkan sedikit air, biarkan sebentar sebelum masukkan sos cili dan sos lada hitam. 
  4. Masukkan air dari tin ikan sardin, dan masukkan air (ambe letak 1 1/2 sebab ambe biarkan die mereneh lam 20 minit ngan api slow)
  5. Masukkan garam, gula, bawang besar dan lada hijau . Kacau dan rasa.
  6. Masukkan ikan sardin dan biarkan ia merenah hingga mendapat kepekatan yg disukai .
  7. Siap!!! Selamat mencuba Giving Thumbs Up Winking

Thursday, September 12, 2013

Talam Serimuka Pandan~~

Assalamualaikum

Oleh sebab ambe gemarkan kuih ni dan selalu suka makan yg hijau tu banyak2, so untuk jamuan hari raya ofis baru-baru ni ambe try nasib buat kuih ni. Nak diikutkan, ni percubaan kedua ambe try buat serimuka... Alhamdulillah menjadi walaupun rupanya xsemengah dan secantik yg Kak Yatie buta.. milkysmile

Tapi rasa alhamdulillah sedap... Ramai yang suka, siap amek bawak balik lagi sebab gemarkan kemanisannya. Manis pon ok, sedang-sedang elok je...http://zaazu.com . InsyaAllah akan dicuba lagi sebab nk dapatkan kelicinan adunan kat atas tu..


Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500 gm beras pulut
  • 300 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.
  2. Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A

  • 250 gm gula castor
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
  2.  Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje.
  3. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit. (Ambe kukus 50 minit sebab ambe punya xmasak lg after 30 minit.)

Wednesday, September 4, 2013

Kuih Ketayap Alkisahku~~

Assalamualaikum.. Jamu mata je la ye.. Ini air tangan berkurung lamanya. Menggodek file jumpa la gambar kuih kaler hijau ni...Kesukaan ambe dan jugak seisi keluarga..

 Ini resepi mak ambe.. Tapi maaf sangat-sangat sebab resepi ni main agak-agak je.. Masa buat hari tu lupa nak tulis sukatan. So kalau sape-sape berminat nak buat kuih ni, korang agak-agakla ye kecairan dan kepekatan yang dikehendaki. Kalau xsure jugak, boleh rujuk resepi sifu-sifu ambe yang lain.. Resepi ni lebih kurang je kot dengan orang lain.. Papepon, jom layan~~

Bahan-bahan:
KULIT KETAYAP:


  • Tepung gandum
  • 1 sudu kecil gula
  • Air secukupnya
  • 1/4 cawan susu cair
  • Sedikit garam
  • Daun pandan (blend dengan 1 cawan air then tapis untuk amek air)
  • 1 biji telor - size kecil (xnak letak pon xpe)
  • Esen vanilla
* Ambe xguna pewarna hijau sebab kaler asli pandan tu dah cantik pada ambe

INTI:
  • Kelapa parut warna putih
  • 3 keping nisse/gula melaka (Ikut kemanisan yang anda suka)
  • Secubit garam
  • 2 sb gula 
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 helai daun pandan


Cara-cara:

Kulit ketayap:
  1. Campur semua bahan, gaul hingga sebati dan tak berketul. Tapis adunan supaya xde yang berketul kat dalamnya.
  2. Biarkan 15 minit.
  3. Panaskan kuali non-stick dan lenserkan sedikit minyak/butter.
  4. Ambil 1 senduk dan dadarkan ikut nipis mana yang ada mahu.
  5. Biarkan sehingga masak dalam 1- 2 minit. Api slow ye~
Inti:
  1. Masukkan semua bahan dan biarkan ia mereneh di atas api lebih kurang 30 minit. Kalau nak inti tu basah-basah skit, boleh tambah kuantiti air. Guna api slow~~
  2. Sudukan inti ke atas kulit ketayap dan gulungkan.
  3. Siap~~