Thursday, July 25, 2013

Puding Roti Marble Kak Hana~~

 Post ke 2 di bulan Ramadhan.....Waaaaa... sgtla xsempat... Ini puding roti ambe buat tok berbuka puasa perdana kat ofis.. mudah,cepat dan sedap!!! Hambek, ngan loyang sekali posing kes xsempat nk duduk elok2..potong2 terus hidang kat meja makan.. Resepi Kak Hana~~


Bahan-bahan:
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys
Cara-cara:
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

Thursday, July 11, 2013

Puding Karamel tanpa Telur~~

Menginjak hari kedua puasa, ambe hidangkan korang dengan puding yang sedap ni.. Tapi bukan la hidangan semalam ye..Ini dah laaaaaaammaaa sgt buat, tapi kes terlupa dan sibuk skit... Manis sedang-sedang elok je...Ambe suka!!! Insyaallah akan dibuat untuk santapan bukak puasa yang ke bila pon xtau la....

Layan kan je ye... Just bagi idea pade yg nak buat pencuci mulut bukak puasa nanti.. Diambil dari blog Air Tangan Orang Rumah Bapak~~

Bahan-bahan:
Untuk Sos Karamel:
2 senduk gula (guna lebih kurang 1 3/4 senduk sahaja *senduk lauk besar)
1/4 cawan air

Cara menyediakannya:
1. Gunakan pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi keperang-perangan
2. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan sos karamel kedalam bekas puding atau loyang. 

Untuk Puding:
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis 
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus (10g) serbuk agar-agar segera
3 1/2 cawan air

Cara menyediakannya:
1. Ambil mangkuk, masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan yang ada agar puding nampak cantik. 
2. Ambil periuk, masukkan bancuhan tepung tadi berserta dengan serbuk agar-agar segera dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih
3. Apabila sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanila. Kacau rata lebih kurang 5 minit dan tutup api
4. Tuangkan pudding dalam bekas yang berisi sos karamel tadi
5. Biarkan sejuk seketika sebelum dimasukkan dalam peti ais. Lagi sejuk lagi sedap. 
6. Dah sejuk, boleh diterbalikkan dalam pinggan sebelum dihidang. 

Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan


Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah untuk meyambut Ramadhan kali ini.. Semoga Ramadhan ini mendidik jiwa kita menjadi insan yang sedar di atas kekhilafan diri dan berusaha memperbaiki diri agar menjadi yang lebih baik di kesempatan seterusnya... InsyaAllah