Wednesday, March 27, 2013

Kek Coklat Kukus Bunga Lara


Assalamualaikum
Nak tayang kek yang penah popular beberapa minggu lepas. Ambe pon dh try,malah dah 2x buat...sangat sedap!!! Sangat menepati citarasa... Alkisah yang dok lam bekas tu sebab nk bawak g menjamu kawan-kawan opis... So,xdela sesi bedah siasat.. Dah potong kat sana, lupa lak nk snap sebab terpesona ngan kegebuan dan kelembutan kek ni...memang a keeper la kek ni..
Resepi???? dari kak Bunga Lara..

Bahan-bahan:

4biji telur (gred A)
1cwn gula halus
1/2 cwn susu pekat
1cwn susu cair
1cwn minyak masak
11/4 cwn tpg gndum*
1cwn serbuk koko*
1sd kecil soda bikarbonat*
1sd kecil baking powder*
*bhn2 trsebut perlu diayak trlebih dhlu ye :))


Cara-

Pukul telur brsma gula hingga kembang. Dh kembang msukkan susu pekat, minyak n susu cair. Dh sebati masukkn bhn2 yg dh diayak tdi ye. Kemudian msuk dlm bekas yg hendak d kukus dan kukus. *Perlu d ingtkan jika kecil bks trsbt maka kjp dlm 15mnt atau stgh jam, tpi jika sepenuhnya 1bncuhan itu dlm 1bks, maka kukus dlm 1jm stgh ye...pastikan jgn bukak2 pengukus semsa sdg msk*

Toppingnye:

Lbh kurang 200gm coklat masakan + 5sudu bsr susu pekat + 3sd bsr minyak masak + 11/2 tin susu cair. 
Kemudian masak dlm periuk non-stick lbh bgs sbb nnti dia x melekat n x hangus..pekat n cair tppng tu bergantung kepada susu cair tu ye..dan juga manis tppng tu bergantung kpda susu pekat tadi..klu rasa nk manis sikit tmbh lagi..n klu rasa nk pekat skit kurangkan susu cair tu ye...JGN LUPA KLU TPPNG DAH SEJUK IA AKAN PEKAT SKIT TAU!

**Hrp mklum : kebykkn org bt topping mnggunakn kaedah double boiler tpi sya tidak! Ini krana sya mggunakn periuk non stick n slow fire so ia x melekat! Tpi mke sure jgn tnggalkan krana ia blh brkerak di atas! Utk memudahkn tiada kerak tersbut pastikan sntiasa kacau hingga sejuk..

**DAN UTK MENJADIKAN KEK INI SOOOOO MOIST HINGGA MAK MERTUA JALAN PUN X NAMPAK ADALAH KERANA semasa kek ini baru diangkat PASTIKAN TOPPINGNYA JUGA BRU TUTUP API DAN CURAHKAN TOPPINGNYA YG MASIH PANAS2 ITU KE DALAM KEK TERSEBUT..LAKUKAN DUA TIGA KALI LEBIH KURANG...BIAR TOPPING ITU SERAP KE DALAM DAN LAKUKAN SKALI LAGI...TPI JGN BYK SGT NNTI KEK AKAN MENDAP...SLAMAT MENCUBA

Wednesday, March 20, 2013

Bubur Pulut Hitam

Assalamualaikum..
Dah lunch??? Lepas lunch jom makan pencuci mulut yang sangat best ni!!!!
My peberet ever!!!


Resepi from my mum... kalau ambe balik kampung,memang akan suruh my mum buat bubur ni. Best in the world la~~~

Bahan-bahan:

  • Secawan kecil beras pulut hitam
  • 1 1/2 liter air
  • Setengah cawan santan pekat
  • 2 1/2 cawan santan cair
  • 3 keping gula melaka
  • 2 sb gula
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan

Cara-cara:

  1. Rebus beras pulut hitam dengan air sehingga beras kelihatan agak hancur (Agak-agak lam 40 minit) atau ikut setakat mana anda suka beras tu hancur.
  2. masukkan santan cair,gula melaka dan biarkan ia mendidih dengan api perlahan.
  3. Kemudian masukkan gula dan garam. Rasa tahap manis masinnya. 
  4. Masukkan daun pandan. Sekiranya suka bubur ni cair, boleh tambah air ikut kehendak anda. ( *Ambe masukkan 1/2 cawan)
  5. Biarkan ia mendidih dgn api perlahan sehingga masak.

Santan putih:

  • Masak sedikit santan pekat bersama sedikit garam sehingga mendidih. Kemudian bolehla dicurahkan sedikit ke atas bubur tadi.



Wednesday, March 13, 2013

Kek Coklat Kukus Cik Manggis~~

Pagi-pagi saja tayang gambar kek coklat kan.. kukus lagi!!! 
Memang confem kena kukus pon,umah sewa ambe ni xde oben nk bako-bako ni ~~
Ada yang dah terliur ke.. Kalau terliur tu,elokla merajinkan diri membuatnya...
Ambe pon sebab ade yang nak makan,kena la buat.. 


Xdan nak hias bagai sebab kekurangan kerajinan, so ku curahkan terus toppingnya ke atas kek tu..Tu yang melimpah-limpah ganachenya tu..X senonoh sungguh!!!
Resepi Makcik Manggis..Ganache topping dari sini..


Bahan-bahannya:

 A:
 1 cawan gula pasir 
1 cawan minyak masak 
1 cawan susu cair.
 1 cawan serbuk koko

 B:
 4 biji telur grade B
 1/2 cawan susu pekat manis.
 1 tsp esen vanilla. 

C :
1 1/4 cawan tepung gandum 
1 tsp serbuk baking powder. 
1 tsp serbuk soda bicarbonat.

Cara-caranya:
  • Kacau A atas api hingga semuanya larut.Sejukkan sikit.
  • Kacau telur dengan susu pekat manis hingga sebati.Masukkan esen vanilla.
  • Ayak tepung dengan baking powder dan soda bicarbonat
  • Tuangkan adunan telur kedalam A dan guna whisk -kacau hingga sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
  • Sapukan loyang kek dengan sedikit butter.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus hingga masak-lebih kurang 1/2 jam tapi jika guna pengukus biasa hanya memakan masa 20 minit.Selamat mencuba.

Thursday, March 7, 2013

Nasi Goreng Kg. Kak Nani~~

Assalamualaikum!!!

Fuhhhhh!!!Fuhhhhh!!!! (Tiup habuk, tangan gawang-gawang sapu sarang lelabah)
Mak aihhhh, sangatlah lamenye ambe x update kat sini... berbulan berganti bulan, tahun berganti tahun... Bukan xnak berupdate, tapi keje yang menimbun menyebabkan keje terpaksa didahulukan, blog di anak tirikan..

Ni pon xleh cakap banyak2,meh nk update resepi pertama di tahun 2013...Dah lameeeeeeeeeeee sangat masak, tapi cam biasa, baru berupload..


Resepi Kak Nani Rostam..



Bahan-bahan:
  • Nasi sejuk 4 cawan
  • Telur ayam 3 biji
  • Cili padi 25 biji
  • Belacan 1 inci
  • Bawang besar (merah) 2 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Ikan bilis putih segenggam 
  • Kacang panjang - potong serong (ambe tambah)
  • Minyak masak 1/2 cawan.
  • Serbuk ikan bilis knorr

Cara-cara :-
  1. Tumbuk cili padi, ikan bilis dan belacan. Ketepikan.
  2. Tumbuk bawang putih dan bawang (besar) merah berasingan. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak masukkan bawang tumbuk, goreng hingga naik bau, masukkan campuran cili tumbuk,belacan dan ikan bilis tadi, tumis dan gaul bersama hingga naik bau. Kemudian masukkan kacang panjang yang telah dipotong serong.
  4. Ketepikan ke semua bahan yang telah ditumis tadi di tepi kuali. Masukkan telur dan kacau sehingga masak dan garing.
  5. Masukkan nasi dan gaul rata. Masukkan serbuk ikan bilis knorr.
  6. Angkat dan hidang.