Tuesday, October 9, 2012

Meatball Ala IKEA~~

Assalamualaikum..

Sebelum cite pape, meh nk tayang ni dulu... Agak-agak cam pernah nampak n makan x??? 


Yang pernah g IKEA mesti familiar ngan gambo ni kan??? Tapi ini homemade punya tau.. gara-gara teringin nak makan tapi susah nk menapak ke IKEA tu, ambe try google resepi... Tup tup kuarla resepi Kak Chooyaya ni... Dinner sabtu lepas, boleh tahan sedap!!

Dah ala-ala IKEA punya dah..Lenkali dah xpayah nak menapak ke sana semata-mata nak makan ni, buat sendiri lagi puas hati..=)

Jangan diukur size meatball tu sebab yang mini size je ade lam peti tu.. Malas pulak nk menapak ke C4 semata-mata nk beli meatball size giant tu. Gunala ape yang ade.. Percubaan pertama berjaya.. Ambe buat gravy die banyak-banyak dan simpan lam peti, senang nak guna panaskan je...


Nak try????Meh tengok resepi...

Bahan-bahan:
  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar hijau dipotong dadu dan digoreng sehingga layu tetapi jgn sampai hanget
  • sebiji tomato yang gemok yang dipotong dadu
  • 1 1/2 cawan air sejuk, bukan air sirap *
  • 100ml susu segar/susu cair *
  • 3 sudu sos tomato *
  • 3 sudu sos tiram *
  • 2 sudu kicap manis *
  • 2 sudu lada hitam *
  • 1 cube ayam *
  • sesudu gula *
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan suku cawan air
  • cendawan tiram/cendawan butang


Cara Membuatnya

1. Cairkan butter lepas tu masukkan tepung gandum, goreng sampai bertukar menjadi warna coklat2 manja.
2. Masukkan bawang yang dah digoreng awal tadi, tomato dan jugak cendawan
3. Bila dah layu2 manja, masukkan semua bahan yang bertanda (*) sampai mendidih
4. Last sekali, untuk pekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung.