Thursday, March 24, 2011

Happy birthday to Me!!!!!


“ Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kamu..”
Alhamdulillah, hari ini genapla umur ambe bertambah lagi satu angka...bukan dah tua bangka ye...hehheheh.....Sedar x sedar kejap je setahun berlalu...macam baru je sambut besday tahun lepas ditemani buku-buku rujukan dan asignment2  yang bertimbun...tau2 tahun ni dah sambut setahun lagi umur. Alhamdulillah syukur pada yang Maha Esa kerana telah memanjangkan umo ambe  dan ucapan terima kasih xterhingga buat ibu bapaku, En. Yaacob dan Pn. Kamsiah kerana telah membesarkan anakmu ini dengan penuh kasih sayang , dididkan yang cukup hingga ambe mampu sampai ke tahap ini...sob..sob...sob...sedehnye!!! Sedih jugak sebab xleh sambut besday ngan family kat kampung...dajh bertahun anakmu ini menyambut besday d perantauan...waaaaaaaaaaa.... (KL  je pun...kang ade yang ingat obersea lak...ahaks)

Dengan pertambahan umo yang lagi setahun ini menjadikan ambe berumur.....nak cakap ke xnak....nak cakap ke xnak....cakapla. Kang ade gak kuar teka teki umo 30-an la, akhir 20-an la..xrela i u!!!! Hahahahah.... sempena besday yang ke 24 tahun ini, ambe mengharapkan segala yang dirancang berjalan dengan lancar dan semoga diberi kesempatan untukl meniup lilin menyambut besday yang seterusnye tahun depan..InsyaAllah....

Thursday, March 17, 2011

Soda Bandung

Lepas seminggu menyepi, hari ni kita jumpa lagi ye...hehhehheh....minggu lepas ambe tayang makanan, hari ni tayang air.... macam biase, air ni air tangan adik ambe...bukan air tangan ambe....ambe cuma minum air tu guna tangan ye...paham x???? xpaham.....korang buat2la paham...sebab ambe pun xpaham ape yang ambe tulis ni...xleh nak celoteh panjang2, air ni buat cam air bandung biase je tapi letak air soda skit...rasa????????manatp!!!! xcaya.....sila ke dapo...dan buat...baru korang tau mantap ke x lepas menghabiskan gelas yang ke 3...diulangi...gelas ke 3 ye...gelas sebelumnye memang xleh gtau lagi sedap ke x....hehhehehehe.....sampai berjumpa lagik minggu depan...bye

Friday, March 11, 2011

Rendang Ayam CMG

Huih,berhabuk betul umah ambe nih...bersawang sume bagai....ooopppppsss.......Assalamualaikum!!!!!!  lama kan ambe menghilang????? lama xlama adela dalam dekat nak masuk 2 minggu..ke lebih?????huhuhuhu....bukan sengaja sebenarnye. Last n3 ambe ade ambe gtau yg ambe ada suatu urusan penting. Ingat X???????xingat....sila hempuk pale atas bantal ye..ngeh3....

Ambe sebenarnye ade temuduga mgg lepas dan alhamdulillah,berjaya!! Maka bermulala suatu kehidupan yang baru, dari seorang yang xbekerja pada seorang yang dah berstatus pekerja.... penat wehhhhhh!!!!! selama ni tau ngadap buku je, ngantuk tido...tapi bila dah keje ni, cuba kalau ngantuk time...time tu jugak korang tido...mau kena sekeh pale ngan bos!! hehehhehe.... dan yang lebih menyokong ketiadaan n3 d umah ambe ni adalah...ambe keje kat audit firm...sape2 yang keje audit firm mesti tau camne kebiziannyakan..kan..kan.... nak2 pulak dok menumpang umah makcik,lagila segan nak berkecah kat dapo.. beli je la senang...jadi, umah ni maknenye akan jarangla berupdate. Kalau ade pun n3 baru, yang tu dah berzaman terkurung dalam folder.....demikian dimaklumkan!

Dah cite pasal tu,meh kita cite lak pasal rendang ni. jangan xcaya, ni 1st time tau ambe merendang...alhamdulillah jadi!!! memang kitorang melantak rendang ni sampai malam... memang sangat sedap!! My mum la teringin nak makan rendang, so anaknye ni dengan kepatuhan yang tinggi....chewah....memulakanla proses merendang dengan segala kudrat yang ada.... huh,tetiba tringin nak makan rendang!!! nak buat lagi, tunggu balik kampungla baru best nak pulun habis-habisan.. dah chow dah ni, ade keje sedang menungguku....byee.....ehhhh....resepi dicedok dari umah Che mat ye..

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dikerat sederhana besar, cuci dan toskan
Santan kelapa secukupnya
Air panas, jika perlu
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
1/2 camca besar gula melaka
2 keping asam gelugor
2 camca besar penuh kerisik
2 camce besar cili kisar
1 1/2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna rempah "Baba's")
Garam secukup rasa

bahan kisar:
13 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
15 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus

Bahan Tumis:
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara-cara:
  1. Rempah kari dan cili kisar, disatukan bersama bahan2 kisar halus, kacau sebati dan ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar + rempah kari dan cili kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak dan garing.
  2. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan sehingga ayam tenggelam, masukkan garam secukup rasa. Masak dengan api besar hingga mendidih. Perlahankan api dan renih hingga hampir pekat dan mula empuk.
  3. Masukkan kerisik, daun limua purut, asam gelugor dan gula melaka, kacau rata. Jika ayam masih keras, boleh tambah air panas. Kacau dan terus memasak hingga kering dan ayam lembut.
  4. Bila rendang kelihatan pekat dan kering, masukkan hirisan daun kunyit, kacau rata. Biar masak sekejap, rasa dan jika perlu tambah garam. Boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai. Pastikan rendang anda betul2 sejuk sebelum menutupnya