Sunday, February 27, 2011

Hedgehog Slice

Ni buat petang semalam... tapi dah terlembik plak...nak potong pun susah...tapi xpela,nak tayang gak sebab sedap sangat!!! kejap je licin...abaikan ye kesememehan kek ni... amek umah Kak Hana... sori, xdan nak celoteh panjang2, ambe manyak bizi malam ni...dan mulai esok, ambe xdapat bersiaran hingga suatu waktu yang xdapat nak dipastikan...bukan sebab merajuk @ ape, tapi ada satu urusan penting yang perlu ambe lakukan...doakan ambe berjaya ye!! silela amek sorang sekeping je kek batik nih...bye bye..

Bahan-bahan:
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin - ambe pun
  • 4 biji telur A
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara:
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan

Holiday Oatmeal Cookies

Ambe buat cookies d suatu petang nak tenang dengan angin sepoi-sepoi bahasa... sambil membako cookies nih sambil masuk mulot.. 2nd batch tengah bertapa dalam oven, 1 st batch dah habis bertapa dalam mulut memasing...syiok betul mengunyahnye!! pas satu satu masuk mulut.. kuar ke depan, masuk balik dapo..capai lagi 2 3 keping... memang syiok habis...sesape yang suka cookies direcommendla buat...nak buat pun kejap je, xla lama nooo....ni skodengn umah Kak Ayu...suka tengok cookies die..sume best-best!!

Bahan-bahan:
  • 11/2 cawan tepung serba guna
  • 1 sudu kecil bicabonate soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan mentega yang lembut
  • 3/4 cawan gula perang-warna coklat
  • 1/2 cawan gula pasi
  • 1 biji telur besar
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 3 cawan oat mentah
  • 1 cawan kismis
  • 1 cawan semisweet chocolate chips
Cara-cara:
  1. -Panaskan oven 350darjah farenheight.
  2.  Satukan tepung, bicarbonate soda dan garam.
  3. Dalam mixer, menggunakan medium speed, pukul mentega dan gula perang & gula pasir hingga kembang.Masukkan telur dan vanilla essence. 
  4. Perlahankan kelajuan masukkan tepung yang telah dicampur tadi dan gaul hingga sekata saja. 
  5. Dengan menggunakan sudu , masukkan oats, kismis dan chocolate chips.
  6. Cekup dan aturkan adunan dengan menggunakan sudu besar, jarak 2 inci dari masing2 diatas  kertas kek yang tak payah disapu mentega.
  7.  Bakar biskut selama 13-15 minit atau sehingga atasnya keperengan. 
  8. Alihkan biskut keatas wire racks untuk sejuk. Ulangi sehingga doh habis. 
  9. Masukkan biskut dalam botol yang ketat dan boleh bertahan 1 minggu disuhu bilik atau 3 bulan kalau dalam freezer.


Friday, February 25, 2011

Happy Birthday Kak Nor!!!!


Happy Birthday pada Kak Nor ku cayang!!!!!! Moga panjang umo, murah rezeki dan hidup kak Nor sentiasa dalam keberkatanNya

Thursday, February 24, 2011

Jejari Roti

Nak mintak????...huih...xbleh...xbleh....bukan kedekut tapiiii....cam sayang nak bagik.....muahahaha....
Ini bekpasku pagi tadi ngan secawan kopi...kopi xyahla enterprem, tu tumpang glamer namenye...tayang ni pun dah cukup membuatkan ambe nak menggodeknye lagi..sebab syiok sangat makan! Ni kira snackla, menda ngunyah time2 dok lepak tengok tv ke, sembang-sembang ke...tapi awassss...jangan sambil dok lipat kain makan jejari ni, kang ade yang bersemut lak karang kain tuh..hehehhehe.... semalamla mase merayau kat MyR, nampak kak Alia buat....cam sedap dan mudah..tapi memang sedap dan mudah! Selalu tepi roti kita buang kan sebab ramai yang xsuka, ni kita guna sepenuhnya...so ni kira salah satu cara xnak membazirla..


Bahan-bahan:
  • 24 keping tepi roti (dr 6 keping roti) - ambe guna semua sekeping tu
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar susu segar
  • sedikit garam
  • gula halus secukupnya - ambe guna gula aising
  • mentega/margerin untuk menggoreng
Cara-cara:
  1. Masukkan telur, garam dan susu ke dalam mangkuk. Pukul telur biar sebati.
  2. Panaskan 2 sudu besar mentega. Celup roti ke dalam campuran telur tadi dan goreng sampai perang.
  3. Buat sampai habis. Kalau mentega kering, bolehlah ditambah untuk menggoreng roti yang seterusnya.
  4. Bila dah siap, taburkan gula halus ke atas roti. Sedap dimakan semasa panas-panas.

Gulai Ayam Kalio

Monink...selamat pagi....hehehehehheh....pagi ni baru leh masukkan n3 lauk lunch semalam. Ingat nak masukkan semalam tai dek kerana syok sangat nengok Malaysia vs Pakistan, habis je bola...terus menonong tido... hajat nak ngadap blog dah terbang masuk mimpi daa....hahahahhaah....Masa geledah dapo Kak Hana, bila kak hana kata ayam ni sedap sebab kombinasi pelbagai rasa,ambe memang terus rasa teringin nak buat. Yela,nengokkkan daun2 yang digunakan memang jenis yang membangkitkan selera terus...Bila dah siap, rasa sikit...rasa ala-ala rendang pun ada. Sekali try, macam rendang yang xkering.. laju je sume orang makan semalam, siap my dad buat cicah ngan roti lagi....memang puas hati! 

Bahan-bahan:
  • 1/4 ekor ayam kampung - ambe buat 1/2 ekor, guna ayam bandar
  • 200~300 ml santan - ambe letak 1 cawan santan pekat
  • 2 1/2 cawan santan cair - ambe tambah
  • 1/4 biji nenas (dipotong ikut suka)
  • Sehelai daun kunyit (dicarik-carikkan)
  • Sedikit daun kesum
  • 3 helai daun limau purut (dicarik-carikkan)
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumisan (diblend)
  • 5 biji cili kering (direndam air panas sehingga lembut dan toskan)
  • 3 tangkai cili padi (boleh tambah jika mahu lebih pedas)
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Sehiris halia
  • Sehiris kunyit
  • 1 batang serai
  • 1 biji buah keras - xletak,xde stok
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 2 helai daun limau purut
Cara-cara:
  1. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan cili masak.
  2. Masukkan ayam dan gaul mesra dengan rempah tumisan dan kecutkan lebih kurang 5min pada api sederhana.
  3. Masukkan santan,nenas dan daun kunyit..Kacau dengan api perlahan sehingga mendidih...jgn sampai pecah minyak.Perisakan dengan garam dan gula.
  4. Masak sehingga pekat..Masukkan daun kesum dan daun limau purut...Sedia dihidang.

Wednesday, February 23, 2011

Air Batu Jagung

Agak-agak kalau tengah ujan camni, cuaca ala-ala winter sonata camni...ngan ujan turun renyai renyai...layan air batu sedap ke????? kena lak 2 3 gelas sambil berselimut lingkup,pasang kipas kuat-kuat...layan cite katun...perrrggghhhh....xyah gtau..memang sedap!! 

Ade yang dah terliur???...tutup mulut tuh,jangan ternganga camtu...kang masuk lalat,xleh masuk air jagung yang sodap nih!! Air yang sodap ni tambah lak ngan whipping cream, pastu scoop lak eskrim neslo...fuhhhh...nyaman tekak!! 2 gelas tu kejap je...xcaya...cuba g buat, pastu minum...tengok bape gelas korang habis...hahhhahhaha... ini lain skit dari air jagung yang biase kita buat, nak tau lainnye camne...jom intai umah Kak Ita Aziz... xleh nak terangkan camne, tetiba kepandaian xde idea nak menerangkan prosesnye...biarla gambo menerangkan segalanya! bye...nak g layan lagik.....2 gelas.....lallalalalalalalla

Tuesday, February 22, 2011

Ikan Masak Hijau

Ni lauk yang digandingkan dengan Ayam Kashmir hari tu...ikan ni memang sangat sedap, nak2 bila ada rasa daun kari dalam tuh...tapi ambe punya xla secun kak Yatie... tapi rase memang sedap...ni bukan promot ye tapi seyes memang sedap...kebetulan bawal ni tinggal sekor je dalam esbok tu...memang dh xde ikan lain dah nak dikawankan ngan ikan ni..kesian pulak nengoknye..tu yang buat tu..tapi xnyesal la buat ikan ni... dah ada request suh buat lagi nanti...ni hasil mengintai umah Kak Yatie la ni..

Bahan-Bahan:
  • 2 ekor ikan pari-di potong, bersihkan dan toskan - ambe guna ikan bawal
  • 2 ulas bwng putih*
  • 3 biji bwng merah*
  • 1/2 inci halia*
  • 4 btng cili merah*
  • 4 btng cili padi merah*
  • sedikit belacan *(* di tumbuk/ di kisar halus)
  • 1 tangkai daun kari
  • 3 batang cili hijau- di potong serong
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • garam & sedikit gula
  • 1 cawan air atau lebih.
  • 2 biji limau kasturi- ambil jusnya je
Cara-Cara:
  1. Ikan di potong, bersihkan dan toskan, gaulkan dngn sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan ketepikan.
  2. Kisar atau tumbuk bahan2 yg bertanda *.
  3. Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan2 yg di tumbuk sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, daun kari dan lada hijau yg di potong serong.
  5. Masukkan ikan yg telah di goreng tadi, dan gaul sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan perahan jus limau kasturi.
  6. Biarkan hingga mendidih, perasakan. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi putih hangat.

Monday, February 21, 2011

Chewy Gooey Yummy Brownies

Ini bukak kek sarang semut @ lebah ye...tapi sekali pandang memang dah macam sarang lebah, berlubang sini sana...ntah ape silapnya, brownies yang diharapkan menjadi elok tapi last2 jadi camni..tekstur die more to kek yang agak ringan, memang xmacam brownies dah...xpela, agaknya silap sendirik sebab g bantai pukul telo tu kuat2...lenkali kena try lagi supaya jadi betul2 brownies... kena tunggu ada stok kekacang lehla buat ni sebab nak buatnya pun mudah je...ni jenguk umah Kak Hana hari tu...asalnya dari dapo Kak diana...

Ingredients
  • 125g butter
  • 200g dark chocolate ( I use courverture )
  • 3 eggs
  • 1 ¾ cup caster sugar - hana buh 11/2 jerk!
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 ½ cup plain flour (sifted)
  • 1/3 cup cocoa powder (sifted)
  • 2 cups chopped nuts of your choice
Method

  • Preheat oven to 180 degrees celcius. Brush a shallow 8x11 inch tin with melted butter. Line the base with baking paper, extending over the two long sides.
  • Double-boil butter and dark chocolate until melt. Add caster sugar, mix well. Remove bowl of mixture from pan of simmering water.
  • Add eggs, one at a time. Mixing thoroughly with every addition. Add vanilla essence. Mix well.
  • Add sifted flour and cocoa powder. Mix well. Add nuts. Mix well.
  • Pour mixture into the prepared tin and bake for 30 minutes.
  • Allow to cool before cutting into pieces

Sunday, February 20, 2011

Ayam Kashmir

Petang-petang camni jom g jenjalan Kashmir jap...cuci-cuci mata sambil verangan dapat makan ayam masakan orang Kashmir...muekekek.... veranganla ambe nak g Kashmir...usahkan kashmir, umah jiran sebelah blakang dapo ambe pn xg tanya khabar lagi...hehehheheh....nak jemput korang lunch ngan lauk ni pun dh xsesuai rasenya..dah petang dah pun...so, sesape tringin rase d tekak nak buat ayam ni bolehla buat tok diner malam ni..ye x... sedap tau...cam biase, naik lif sendirik tekanla kan...ni cam biase, skodeng umah Kak Dayang dah lama...dok bertangguh je nak buat..pastu nampak umah Kak Mas...nampak gaya dh xleh tangguh dah...maka inilah kejadiannya...Kak dayang, halal ye mie cnp sini...

Bahan-bahan :
  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
bahan A :
  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
bahan B :
  • 3 sb puri tomato - ambe ganti ngan sos tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.

Tart Telur Kak Zlinda

Abaikan kualiti gambo... blur sangat, pencahayaan hampehhh...seb baik nampak gak rupe tat telur tuh...kang nampak cam telur goreng sape nak jawab tuh...hehehehhe...dah lama xbuat tat telur...seyes sangat lama...rasanya last buat 2 3 tahun lepas...kalau nak makan, selalunya beli yang dah siap je...senang dan cepat. malas sebenarnya... ntah angin ape, tetiba terkeluar nak buat tat telo nih...my dad lak sokong dengan penuh semangat sebab die dh lama xmakn tat homemade punya...hehehheh...

Bentuk xberapa nak tat la sebab ambe xde acuan tat yang besi tu..ade yang alum foil je...tu pun puas bentukkan agar nampak cam bentuk tat yang sebenar... jadila daripada xnampak bentuk langsung kan...tapi sedap tau...cuma agak manis...lenkali kena kurangkan sikit manisnya...ni amek dari Kak Zlinda Mz MyR...

Bahan utk crust :
  •  2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur

Bahan utk filling :
  •  1 cawan susu cair
  •  4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence


Cara-cara:

  1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara utk buat filling : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!

Saturday, February 19, 2011

Kopi Ais

Jom pekena kopi ais kawwww.... saje letak whipping cream bagi menambah lemak d badan...hehehhehehe

Nasi Goreng Cina Kampung

Bila tengok-tengok balik, cam xberseri lak nasi ni sebab xde kaler2 yang mampu membangkitkan keriangan...  rupanya xde vege yang kaler ijau..tu yang nampak agak kurang bermaya tu...bukan terlupa nak masuk, tapi malas kurang rajin nak potong sawi tu... hehehheheh... xpela, yg penting makannya sodap!! Ni menu lunch semalam... buat pun sikit je sebab ni kira alas perut la b4 we all g umah makcik ambe g melantak kat sana.. ada majlis cukur jambul lepas semayang jumaat, so kitorang bedal nasi goreng ni dulu dalam kul 12 lbih camtu...

Oleh sebab ade yang nak makan nasi goreng cina, ade yang nak makan nasi goreng kampung...ambe mintak pakcik google cari resepi yang gabungkan kedua2nya...ehhhh...ada rupanya... sedap lak tu!! cuma ikan bilis tinggal secoit je..kalau letak banyak, lagi sedap rasanya...ambe letak cili api banyak2 kasi kawww...pastu, mulala sume menonong je cari air...hahahhaha...ini idea Kak Hardlena MyR....sape yang nak kelainan dalam nasi goreng,lehla try resepi ni...

Bahan-bahan:

Bahan A: 3 cawan nasi
                    2 biji telur (dipukul)
                    2 ulas bawang merah (dihiris)
                    1 genggam ikan bilis kecil

Bahan B: 3 ulas bawang merah (dihiris)
               2 ulas bawang putih (dihiris)
               1 biji lada merah/5 biji cilipadi (ikut kepedasan yang disukai)
               2 ketul isi ayam (size potong 12 ambil 2 ketul)
               3 sudu sos tiram
               1/2 kiub pati ayam
               2 sudu minyak
               2 sudu mentega
               Garam
               Sayur campur (ikut suka) - ambe letak kubis ngan carrot

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah hingga naik bau kemudian masukkan telur dan ikan bilis. Kacau-kacau supaya telur hancur. Goreng hingga ramuan sebati dan pastikan telur dan ikan bilis kering lebih kurang 5-10 minit.
  2. Tutup api kemudian masukkan telur tadi ke dalam nasi putih. Masukkan sedikit garam dan gaul sebati. Ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama tadi cairkan mentega dan tumis bawang merah, bawang putih dan lada merah hingga naik bau dan masak.
  4. Masukkan isi ayam dan biarkan sehingga masak.
  5. Masukkan nasi yang dicampur dengan telur tadi dan kacau sebati. Kemudian masukkan sayur campur dan kacau.
  6. Masukkan sos tiram, pati ayam dan garam. Kacau hingga sebati dan boleh dihidangkan. Tabur dengan daun sup dan bawang goreng untuk hiasan.


Friday, February 18, 2011

Pita Burger

Jom breakfast.... buat cam burger biase, cuma ambe ganti roti burger ngan roti pita....hehehheheh....

Thursday, February 17, 2011

Sambal Ikan Bilis Kak Jun

Jangan mintak ye sebab ini menu manyak lama dok dalam waiting list tunggu time nak enterprem kat sini...akhirnya...petang ini terenterpremla dirinya d sini...sambal ikan bilis ni sedap tapi ambe still kena improve lagi skill buat sambal ikan bilis ni... Ni amek umah Kak Jun...nak potpet banyak2 pn tarak idea, kena g cari idea dulu d meja makan sana....chowww..

Bahan-bahan:

  • 150 gm ikan bilis sudah disiang
  • 50 gm ikan bilis utk diblender bersama bawang
  • 4 biji bawang besar (3 biji diblender, 1 biji lg di potong2 aje)
  • 3 sudubesar cili giling (ikut kepedasan di sukai)
  • belacan sebesar ibujari
  • 1 keping asam
  • garam
  • gula
  • perisa jika suka
  • minyak



Cara-cara:

  1. Mula2 blend bawang,ikan bilis dan belacan. Panaskan minyak then goreng bawang besar potong dulu sampai keemasan warnanya dan ketepikan.
  2. Then goreng pulak ikan bilis hingga garing dan ketepikan. Lepas tu menggunakan minyak yg masih dlm kuali tu utk menumis bahan2 kisar td sampai naik bau,kemudian masukkan cili giling.tumis sampai garing.
  3. Lastly masukkan ikan bilis dan bawang yg telah digoreng, garam,gula,asam keping dan perisa. Tumis sebentar, kalau pekat sgt tambah air sikit..

Wednesday, February 16, 2011

Kek Oreo Yogurt

Jemput makan kek.... hehehhehe... kan ambe gtau kat n3 oreo  yogurt tadi ada 1 lagi projek ambe nak buat ngan baki yogurt yang ade sikit lagi...xsampai satu adunan pun. Tapi sebab nak habiskan yogurt dan nak rasa camne kesedapan kek yogurt, ambe buat jugak... tapi xtau mane silapnya, kek ni bantat skit...teksturnye quite padat... maybe ambe terganazzz sangat masa menggodek adunan ni kot...huhuhuhu

 Tapi memang sedapla, rasa cam kek butter pun ye... rasa kek lemon pun ye jugak sebab ade penggunaan lemon dalam kek nih... tapi dah ku derhakakan resepi ni sebab ambe letak biskut oreo dalam adunan tu.. so, kalau makan akan rasa yogurt, lemon ngan oreo..nampak x kaler2 itam dalam kek tuh????tu oreo ye...manyak sedap time gigit terkena oreo tu...

Yang ni baru lepas tuang dalam loyang...dek rajin terlebih, ambe lorek-lorekkan sikit kasi cun melecun....

Baru pas kuar oven...semerbak bau oreo bila masak.... sedap tau....bagi penggemar yogurt dan kek ala-ala butter, ambe cadangkan try kek ni... korang mesti suka....yang ni ambe amek resepi Mrs Noor MyR...

Bahan-bahan:
  • 1 cawan margerin/butter - ambe guna butter
  • 2 cawan gula halus - ambe letak 1 1/3 cawan
  • 3 biji telur
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan plain yogurt
  • 1 sk jus lemon
  • 8 keping biskut oreo - patah2kan sekali dengan krimnye
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 165. Griskan loyang dengan butter & taburkan tepung. Ketuk utk mengeluarkan lebihan tepung.
  2. Pukul gula & margerin hingga ringan. Pecahkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi. Masukkan pula extract lemon.
  3. Masukkan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul hingga sebati. Last sekali masukkan biskut oreo yang telah dipatah-patahkan tadi dan gaul sebati.
  4. Masukkan adunan dalam acuan dan bakar selama 1 jam atau hingga masak.
  5. Sejukkan dan sedia untuk dihidang :)

Oreo Raisin Yogurt

Sedap woo!!!!! siyes sedap...bagi antu penggemar yogurt cam ambe nih, menda camni memang masyukkk... klu stat makan, tarak chan orang lain nak mintak..manyak kedekut....selalu kalau ambe makan, jenis yang ade buah siap2 kat dalam sebab kira 2 dalam 1...buah ade, yogurt ada...sadesss... kalau yg plain selalu guna dalam masakan atau buat air je... nak makan camtu je kurenggg skit..

Kebetulan ada sikit lagi yogurt dalam bekas tuh, nampak Kak Yani MyR buat cam sedap sangat...pagi tadi, bangun terus g godek menda nih... makan memang xhengat donia!! Ingat nak habiskan sume plain yogurt tu buat ni, tapi ade projek yang guna yogurt sedang menunggu... tapi ni versi derhaka skit...hehehehhehe

Bahan-bahan:
  • 200 gm plain yogurt
  • 6 keping biskut oreo
  • 2 sb susu pekat
  • segenggam kismis


Cara-cara:
  1. Ramaskan 5 keping biskut oreo dengan krim. Kemudian campurkan dengan yogurt dan juga susu pekat. Gaul hingga sekata. Masukkan juga kismis.
  2. Patah-patahkan pula satu keping lagi biskut oreo. Taburkan pada bahagian atas campuran yogurt tadi.
  3. Simpan dalam peti sejuk sebelum dimakan. Jom makan!!!!

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul...

Monday, February 14, 2011

Apam Snow No White

Hahahah...pandai2 je kan ambe ubah nama apam nih...nak buat camne, apam snow white kan kaler putih...tapi ambe punya apam??? siap ade kaler maler lagik...ni tayangan satu kaler je, kat dalam bekas tuh macam2 kaler ade...saje xnak tayang....kang berpinau mate korang menengoknya... ehhhh...jemput amek sebijik sorang ye...buat bekal makan sambil jalan balik umah...hehehehheh

Nampak x ade cam kaler gelap2 kat tengah apam tuh???? Nape ehhh....sebab ni..

Ambe letak filling coklat sebab nak bagi rasa lagik sedap kat apam nih....ade yang xde filling, ade yang ada... tapi apam nih memang sedap. Tapi ambe sikit terleka sampai lebih dari 2 jam perap, so bau yis tu agak kuat menusuk. Lenkali memang nak kena alert skit bila buat apam nih... Memula tengok umah Kak Hana...dah save sume...pastu tengok dok snow umah Kak Mas plak...xleh jadi nih!!! Kat update tepi tu pun tengok Kak Izah dah bikin Ampang snow2 white dah...Pasir Mas pun mesti kena ada snow gak, ingat ada gold jeke...... maka terhasilla snow No white kat Pasir Mas semalam...lalallalalalalala

Jom makan apam ni sambil tengok katun snow white...sambil snow white nyanyi2 ngan burung-burungnya....kita nyanyi ngan apam-apam ni meh...lallalalallalala...(sambil nyanyi sambil masuk mulot)..

Sumber asal: Kak Bdaria

Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1 sb esen vanila - ambe tambah
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara:
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  • Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

NOTA dari kak.bdaria:
  • Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  • Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  • Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.

Jus Apple Limau Kasturi

Asyik dok hidangkan korang dengan makanan je,kang ade yang ade yang dahaga plak...kesian la plak...ni ambe hidangkan air apple limau kasturi nih.... kasi penghilang dahaga...orang lain pepagi camni hidang menu breakfast tapi ambe hidang air berais bagai...hehheheh...layankan jela ye...lagi pun pagi ni xtau nak buat ape as breakfast, makan roti je la kot....ni amek umah Kak Ita aziz ye...dan skali lag, hasil air tangan adik ambe... ambe tukang perabihkan je....

Bahan-bahan:
  • 2 biji apple hijau - dibelah 2 buang tengahnyer pas tu potong kecil2 supaya mudah nak blend nanti
  • 2 biji limau kasturi - dibelah 2 buang bijinyer...
  • 1 sudu besar air gula
  • beberapa ketulan ais


Cara-cara:
Masukkan semua bahan dlm blend dan blend sampai hancur semuanya... pas tu masukkan dlm glass dan bolehlah sssrrruuuppp!!!!

Sunday, February 13, 2011

Ayam Masak Lemak Pedas

Sape-sape yang xde rancangan malam ni nak masak ape leh try masak lauk ayam ni malam ni...sebab ambe sangat syorkan... sedap sangat, di samping xdela high in calories sangat sebab ambe dah reduce kuantiti santan yang digunakan...tapi memang sangat sedap. Sekali tengok macam masak kari pun ada, tapi sebenarnya bukan... tapi ambe ubah sikit cara masaknya. Dalam cara penyedian, ayam tuh digoreng dulu, tapi lepas tumis bahan yang dikisar, ambe humban sume ayam tuh dalam tumisan dan biarkan ayam mendidih dan menyerap tumisan hingga ayam agak masak, baru diikuti langkah seterusnya...ohhh, ni amek umah Kak Dayang...hasil idea asal dari Kak Love.. mintak izin cnp ye...hehehhheh

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong sederhana (digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam)
  • 10 tangkai cili kering * ~ dididihkan bersama air dan garam terlebih dahulu (adjust kuantiti)
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 cm lengkuas * 
  • 1 cm halia *
  • 1 biji bawang besar *
  • 3-4 batang serai *
  • 2 cm kunyit hidup *
  • 8 tangkai cili padi *
  • 200ml santan pekat - ambe guna 100 ml
  • 100 ml air - ambe tambah
  • 2 asam keping
  • daun limau purut (optional) - ambe letak
  • garam secukup rasa
  • minyak masak
  • 2 sb olive oil - ambe tambah
  • sedikit gula melaka 
cara-cara:
  1. Kisar bersama bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Kurangkan minyak, tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak. Kacau selalu.
  4. Tambahkan air dan garam. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan santan dan asam keping... kacau dan biarkan mendidih lagi.
  6. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutupkan kuali dan biarkan seketika, taburkan daun limau purut.
  7. Kacau sekali lagi dan padamkan api.
  8. Sedia dihidang!


Saturday, February 12, 2011

Moi @ Bubur

Ni lama punya menu... Alkisahnya d suatu petang yang damai, indah lagi permai dengan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa melayu, adik ambe terbekenan nengokkan Kak Hana buat bubur @ moi ni...kebetulan die pun xmakan nasik lagi, so dengan tahap kerajinan yang tinggi, die g amek kertas dan pen dan terusla menyalin resepi ini dengan penuh khusyuk dan tawaduknye...hahahhahah... pastu g selongkar pe yg ade dalam esbok dan hasilnya????? inila die...100% air tangan adik ambe..me n my mum memang xkacau langsung mase die tengah berusaha memasak moi nih... bila kitorang try rasa...hmmmmm...sedap...

Bahan-bahan:
  • 1 cawan beras
  • 4-5 cawan air
  • 1/2 keping dada ayam - potong dadu kecil
  • 1/2 kiub pati ayam @ 1sk serbuk pati ayam
  • 1 inci halia di ketuk@ hiris nipis
  • carrot - potong dadu kecil
  • lada sulah @ blackpepper
  • sedikit garam
  • Bahan sampingan (ikut pilihan): bawang goreng, daun sup@daun bawang, sambal getuk @ sambal gesek @ sambal crispy delimas, ikan bilis goreng, kacang goreng, halia goreng, daging ayam rebus hiris, kangkung goreng, telur dadar nipis etc.
Cara-cara:
  1. Cuci beras dan masukkan semua bahan kecuali garam dan lada sulah@blackpepper. Masak hingga nasi menjadi bubur. Perasakan dengan garam secukup rasa dan juga serbuk lada sulah@blackpepper. Matikan api.
  2. Cedokkan ke dalam mangkuk dan taburkan dengan daun sup@daun bawang dan juga bawang goreng. Jika suka boleh tambahkan aksesori lain.