Friday, July 30, 2010

Marble Cheese Brownies

Yang ni projek  lepas lunch tadi. Sebenarnye cream cheese ni dh bape kali kuar msk esbok. Tiap kali kuar je confim msk blk,ntah pe kejadahnye pn xtaula. Sblm cream cheese ni terperuk kt esbok tu, dh lame ku lihat kelibatnye di Tesco Kota Bharu tu. Tiap kali lalu tmpt cheese je mst pgg,lalu je pgg,lalu je pgg,las2 amek kau!!!ade gak dlm esbok ambe..

Bg sesape yg tgk gambo brownies ambe ni jgnla terkesima @ buat2 tkejut badak,maklumla bru 1st time bereksperimen dgn cheese. Buat pn stgh adunan je,kang xmjadi karang sape nk jwb???? buken ke  ambe jgk  yg kna cari alasannye.. gambo pn xbrape lawa. Kamera biase je..nk bli DSLR tabung bear xpenuh lg..ntah bilela gamaknye nk pnh pn xtaula,haisshhh....







Resepi ni hasil jelajah ke blog kak Hana smlm,hasil jelajahan kak Hana ke blog abang Mat Gebu dan hasil intaian abang Mat Gebu ke blog kak Rinnchan . Tq bery2  much kak Hana, abg Mat Gebu dan kak Rinnchan. Mintak iji cnp ye..

Marble Cheese Brownies

Bahan Brownies
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

Bahan Cheese
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan) - hana ltk setengah cwn jer!
1 biji telur gred B
*hana tmbh jus lemon skit n freshcream.








  1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Untuk brownies: Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.
  3. Untuk Cream Cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...









Sotong Rebus Hitam

Smlm request adik bongsu nk mkn sambal tumis bilis,arini abah pulak kate nk makan sotong rebus hitam.. mybe ade yg xpenah dengar Sotong Rebus Hitam tp yang ni jadi kegemaran abah bile my mum bli sotong. Warna kuah mesti hitam giler,baru kawww katenye!!!  Klu lauk ni ade,mmg abah dah xpandang lauk lain dh..adik2 yg lain pn suke lauk ni.. dari korang tergaru2 kepala fenin pk camne  sebenarnye rupe bentuk lauk ni, meh ambe sajikan korang dgn gambar dan resepinye..

Resepi korang lehla amek,tp lauknye mintak maap ye, dh selamat dh dlm perut.. rahsia camne kuah sotong ni leh jadi hitam adlh, cecair hitam yg ada dlm sotong tu jgn dibuang kesemuanya,tgglkan separuh. Cecair hitam tula yg akn jadikn kuahnye warna itam..demikian alkisahnye!!



Sotong Rebus Hitam



Bahan-bahan:
½ kilo sotong
4 ulas bwg merah (tumbuk agak2 hancur)
3 ulas bwg putih (tumbuk agak2 hancur gak)
1 btg serai (dititik)
3 sb budu
2 bijik cili padi
Air secukupnya
Garam,gula

Cara-cara:
Masukkan sotong yg telah dibersihkan ke dlm periuk. Masukkan bwg merah,bwg putih,cili padi,  serai, air secukupnya dan budu. Rebus sotong sampai masak.
Akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

Thursday, July 29, 2010

Sambal Tumis Bilis

Request adik bongsu b4 die g skolah td nk mkn sambal tumis bilis. So me n my mum keletung keletangla kt dapo buat sambal tumis bilis. Tapi arini buat versi santan sbb adik bongsu tu suke mkn yg bsantan sikit2..
So,menu rini sambal tumis bilis + ayam goreng je.cukupla tu buat kenyang perut.. air buat air camon jela. Dh siap pn dlm peti,tgg teguk je.. meh kite layan resepi kt bwh ni..chawcinchaw...

Sambal Tumis Bilis




Bahan-bahan:
Ikan bilis – ikut suke nk byk mane
1 1/2 cwn santan 
6 sb bwg blend
4 sb lada kering kisar
3 sb jus asam jawa
1/6 keping gula melaka
Air secukupnya
Garam, gula
Ajinomoto
Minyak utk menumis

Cara-cara:
  1. Tumis bwg blend dan cili kering kisar sampai garing. Masukkan santan dan biarkan sampai mendidih.
  2. Then, masukkan jus asam jawa,gula melaka dan air. Biarkan seketika sebelum dimasukkan ikan bilis.
  3. Perasakan dgn garam, gula dan ajinomoto. Siap!!!


Wednesday, July 28, 2010

Tomyam

Semalam hujan lebat giler,sampai siap ada kilat dan guruh berdentum memecah kedinginan malam. Cewahhhh!!!! Sampai pagi tadi matahari still malu2 nk tunjuk muka...ini klu tarik selimut tido sedap ni wehhhhh...
Oleh krane ujan,udara pn dingin je..so,plan punya rancang,my mum kate kita buat tomyam jela, senang,cepat dan mudah..tengok bhn sume ade,kecuali mushroom je...xpela,guna yg mane ade... ini resepi yg slalu my mum guna ble buat tomyam,mmg kawwwwla!!!! Family ambe mmg suke dgn tomyam ni.. siap buat byk2 kot2 ade yg nk btukar  dr tomyam saje jd mee tomyam,bihun tomyam dan ape2 jela..maggi tomyam pn bleh gak 

Tomyam

Bahan-bahan:
Bahan basah - udang,ayam
Sayur – kubis,carrot,bunga kubis
1 paket perencah tomyam
3 sb sos lada hitam
6 helai daun limau purut
4 bijik cili padi (ketuk)
2 btg serai (ketuk)
1 bijik tomato (belah 4)
1 paket fishball
½ labu bwg besar (dihiris kasar)
Air secukupnya
Garam, gula
Daun bawang
Bahan dikisar sampai lumat:
3 bjik tomato, 6 bijik cili padi, 4 ulas bwg merah, 4 ulas bwg putih, sebijik cili kering

Cara-cara:


  1.  Masukkan udang,ayam,bahan yg telah dikisar dan serai  ke dalam periuk. Didihkan sehingga mendidih.


    2.  Tambah air secukupnya dan biarkan ia mendidih. Masukkan  sayur,bawang besar, fishball, daun limau purut dan sos lada hitam. Masukkan juga perencah tomyam cili padi.
    3.  Perasakan dengan garam dan gula. Last sekali masukkan tomato yg dibelah dan daun bawang. Biarkan sebentar dan tomyam sedia dihidangkan!

    Air Camun

     Mane dtgnye name Camon ni??? Warna pn cam air carrot je... Sebenarnye air ni campuran timun dan carrot..1st time buat was2 gak kang xsedap karang membazir pulak..tp ble try,ehhhh sedap pulak..tambah lg perah dgn limau nipis sikit..memang nyamanla kt tekak.. lgpun air ni petua org dulu2 nk kurangkan timbangan klu rajin amalkan. Kt umah ni skang ade je air ni dlm freezer..



    Bahan-bahan:
    2 bijik carrot
    1 batang timun
    Air
    Jus limau nipis

    Cara-cara:
    Blend carrot dan timun dgn air secukupnye. Tapis hampasnye tp kalau suke minum dgn hampasnye skali pn ok gak. Tambahkan jus limau nipis dan ais.
    Sedia dihidangkan.

Tuesday, July 27, 2010

Ikan Masak Kicap

Arini menu ikanla pulak..bagi badan protein lbh sikit..cam biase,my mum punya air tangan tp cam biase jgk mate ambe mulala mengintai pe yg my mum campak kt dlm kuali tu..smbl2 bagi keje kt otak sikit suh ingt bhn2 die..Akhirnye,tarrraaa....resepinye!!!!


Ikan Masak Kicap
Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung (perap dg garam n kicap,then goreng smpai masak)
5 sb bwg blend*
2 sb cili kering blend
3 sb kicap manis 
2sb sos lada hitam
2sb sos cili
2sb kicap pekat
1 bijik tomato (belah 4)
Garam,gula
Aji No Moto
Daun kucai-hiasan

Cara-cara:
  1. Goreng ikan sampai masak. Ketepikan.
  2. Tumis bwg blend dan cili kering blend sampai garing. Then masukkan sos cili,kicap manis, kicap pekat dan sos lada hitam. Kalau nk kuah yg agak cair,boleh tambahkan air sebanyak mana suka. Perasakan dgn garam, gula dan aji no moto.
  3. Setelah kuah mendidih,masukkan ikan yg telah dgoreng,tomato dan daun kucai.
  4. Kacau sebentar dan siap untuk dihidangkan

*My mum slalu blend bwg byk2 and simpan dlm peti.Senang nk guna,ceduk je yg dh blend. Campuran biasela,bwg besar,bwg merah,bwg putih dan halia.

Sayur Goreng Campak-campak


Yang ni sume org tau, campak je pe yg patut...
Sayur pn nk ringankan esbok kt dapo tu,so jadila menu sihat ni..Anda dpt lihat kt cni ade tomato,kubis, lobak, bunga kubis dn carrot..Udang mintak maap,dh menyorok ntah ceruk mane dh...

Monday, July 26, 2010

 Arini chef besar@my mum dh kembali pegang jwtn,so ambe sbg ass. chef mulai la potong bhn2 msk mane yg patut...Oleh krane arini sume pose,so msk simple2 je la..Arini my mum msk sotong goreng kering dan sayur masak lemak..klu kt klate,ktorg lg suke pggl sayur putih dr sayur msk lemak..sebabnye??? Ntahla,mybe sbb kuah die warna putih kot...lantakla name pe pn,yg penting sayur-mayur kategorinye...(',')

 Sotong Goreng Kering


Bahan-bahan (Anggaran)
300g sotong -gaul dgn serbuk kunyit dan garam
3 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
5 tangkai cili kering*
Sedikit halia*
1 btg serai-ketuk
1 bijik tomato-belah 4
Cili sos
Sos lada hitam
Gula,garam
Minyak untuk menumis


Cara-cara:

  1. Blend sume bhn btanda * dan ketepikan.
  2. Goreng sotong yg digaul dgn serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak.Ketepikan.
  3. Tumis bhn yg dblend td sehingga garing,then masukkan serai yang tlh dketuk.
  4. Masukkan cili sos,sos lada hitam dan perasakan dgn garam dan gula.
  5. Masukkan tomato,kacau sebentar dan sedia untuk di ngap!

Sayur Putih@Sayur Masak Lemak


Sayur2 ni ikut suka kita nk guna sayur ape..tp klu nk buat sayur putih ni slalu org guna terung,kangkung,kobis,jagung muda,timun batang dn laen2...Kuantiti sayurnye ikut suke nk banyak mane..Sape suke sayur byk,leh letak byk.

Bahan2 (Anggaran 5-6 org)
Seikat kangkung
1 btg timun
2 bijik terung
5 btg jagung muda
sedikit kobis
1/2 btg carrot
4 ulas bwg merah-hiris
4 ulas bwg putih-hiris
2 bijik cili merah besar
Secekak suhun
Seekor ikan kembung-leraikan isi dr tulangnye.
2 cwn santan pekat-xsuke leh kurangkan 
2 cwn santan cair
Air secukupnya
Garam,gula
3 sb budu


Cara-cara:

  1. Masukkan sume sayur,bwg merah,bwg putih yg telah dihiris,santan dan isi ikan ke dlm periuk.Pasang api dapur.
  2. Sambil2 itu,masukkan garam,gula,budu dan suhun.masukkan juga air ikut banyak mana kuah yg kita nak.Kalau nk lagi blemak,gunakan santan cair instead of air.
  3. Masukkan cili merah dan masak sampai masak.








Sunday, July 25, 2010

 Arini chef beso xdan nk masuk dapo,so haku la sbg chef ass kna tnjuk skill..pe lagi,on lappy trs msk blog sape2 yg ade buat udang sehari 2 ni..jelajah punya jelajah nmpkla dapo kak Dayang Jack ni buat Udang Goreng Bersos..nengok bahn sume main campak,pe lg..kelekung kelekangla kt dapo 2..huhuhuhu..kak Dayang,mintak halal ye resepi ni nk cnp...bpaling tadah sikit dgn resepi..
n3nye malam karangla..time2 mendung nk ujan ni,slowla plk brodband ni..


Udang Goreng Bersos


















Bahan-bahan : anggaran
  • 400 g udang basah (dibersihkan, gaul dgn sedikit kunyit,garam n serbuk lada hitam, kemudian digoreng hingga masak) 
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 cm halia (dihiris)
  • 6 biji cili api (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk - saya hiris halus je)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 sudu makan sos cili Thai
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan kicap masin
  • sedikit hirisan cili benggala
  • sedikit jus limau kasturi
Cara-cara :
  1. Tumis bawang putih, halia, bawang besar dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili api, sos tiram, daun limau purut dan bahan-bahan selebihnya. Masukkan sedikit air.
  3. Kacau dan biarkan ia mendidih. Jika kurang masin dan manis boleh tambah garam atau apa2 yg patut. 
  4. Setelah kuahnya masak, tutupkan api dan masukkan udang yg telah digoreng tadi. Gaul2kan sebati.

* sos tomato saya bkecuali.Almaklumla payah sgt nk ade kewujudn sos tomato kt umah ni..

Kerabu Tomato













Kerabu tomato ni hasil stlh jln2 di myR kak Hana Jepun tu..tp bpaling tadah gak sbb campur mangga muda..lg kawww rase die!!


3 biji tomato (hiris ikut suka)
2 bijik mangga muda (mayang)
1 btg serai (hiris)
1 inci halia (mayang)
4 bijik cili padi (hiris)
1 labu bwg besar (hiris)
garam
gula
jus limau kasturi


Gaul semua bahan2 yg dihiris dn dimayang.sebatikan dgn gula,garam dan jus limau kasturi.
Siap untuk dihidangkan

Kangkung Goreng













Ni main campak2 je....


1 ikat kangkung
1 labu bwg besar *
3 ulas bwg putih*
3 ulas bwg merah*
2 bijik cili padi (hiris )
Gula
Garam
Kicap
Sos tiram 


Cara-cara
Blend sume bahan bertanda * then tumis smpai garing.
Masukkan gula,garam,sos tiram dan kicap
Masukkan cili padi dan kangkung.goreng sampai kangkung agak2 layu.
Kalau suka yg agak berkuah,blh masukkan air sikit
Siap untuk dinikmati..

Salam perkenalan...

hari ni,sejarah tercipta...sebuah blog telah berjaya ku wujudkan untuk sebarang curahan rasa,pameran aneka resepi yg dah dcube hasil jelajahan ke blog2 owang laen..